NEDELJA PROĐE... Vojkan Borisavljević: "Novosti" bude emocije

Ivan Lovrić

18. 10. 2020. u 13:30

JOŠ jedna nedelja prođe i šezdeset sedma godišnjica "Novosti" dođe. Sa ove strane čestitke nam upućuje Vojkan Borisavljević.

НЕДЕЉА ПРОЂЕ... Војкан Борисављевић: Новости буде емоције

Foto V. Danilov

A mi smo iskoristili priliku da porazgovaramo i o tome čime se trenutno bavi naš proslavljeni kompozitor i dirigent, dok virus korona nastavlja svoju odiseju bez kraja.

- Vrlo emotivno sam vezan za "Novosti". One su daleke 1968. godine bile pokrovitelj mog prvog velikog koncerta, održanog u tadašnjem Domu sindikata u Beogradu. Bila je to prva zajednička svirka rokera i gudača. Vaš list je bio pokrovitelj i Beogradskog proleća 1972. godine, kada je pobedila moja kompozicija. Dakle za vaš list sam vezan muzikom.

o Kako se snalazite u ovoj kovid-odiseji?

- Čuvam se. Nosim masku, držim distancu, izbegavam druženja. Slušam lekare, i to bih savetovao svima.

o Da li neka stara muzika može da nam ublaži ove muke?

- Može. Govorim o muzici od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog veka, koja je nastala u vreme optimizma, ekonomskog uspona i po meni srećne države u kojoj smo tada živeli. Društveno okruženje je bilo takvo da je proizvelo dobru muziku, koja budi dobre emocije.

o Koje biste nam pesme preporučili iz tog doba?

- Neke romantične, koje su pevali Arsen Dedić, Kemal Monteno, Oliver Dragojević, Dragan Stojnić. Te romantične note mogu ljude da smire, i da im vrate stare emocije.

o Često kažete da je vaša najbolja pesma "Ljubav je samo reč".

- Tako je. Pre svega reč je o jednom izuzetno kvalitetnom tekstu Svete Vukovića, i mislim da je najkvalitetnije što sam uradio u zabavnoj muzici. To je i jedina pesma koju sam napisao za Zdravka Čolića, i drago mi je što je baš on peva.

o Čime se bavite ovih dana?

- Pre tri nedelje sam sa Bajagom i gudačima Makedonske filharmonije i horom makedonske opere imao sjajan koncert u Skoplju. Na otvorenom, pred oko tri hiljade ljudi, izvodili smo simfonijsku obradu Bajaginih hitova. To je verovatno bio najveći koncert u Evropi od izbijanja korone.

o Koji su vam dalji planovi?

- Spremam muziku za film i seriju "Kralj Aleksandar", po romanu Vuka Draškovića, koje režira Zdravko Šotra. Za početak iduće godine planiran je i nastavak serije "Junaci našeg doba", za koji ću takođe pisati muziku. Imam planove za koncerte sa raznim orkestrima sa kojima sarađujem, ali sve je to sada pod znakom pitanja. Verujem da ćemo zasvirati barem sledećeg leta, ako ne pre.

o Šta vam je obeležilo proteklu nedelju mimo muzike?

- Bavim se kućom koju sam kupio iza Lipovice. Zanimam se poljoprivredom, tačnije vrtlarstvom. I uživam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić