MUZIKA KOJA TRAJE ZAUVEK: U Kraljevu održan jubilarni, deseti džez festival "DŽezibar"

G. ĆIROVIĆ

08. 10. 2020. u 23:59

U IZMENjENOM formatu i bez inostranih izvođača zbog pandemije virusa korona, u Kraljevu je minulog vikenda održan jubilarni, deseti džez festival "Džezibar".

МУЗИКА КОЈА ТРАЈЕ ЗАУВЕК: У Краљеву одржан јубиларни, десети џез фестивал Џезибар

Foto: KC "Ribnica"

Tokom dve festivalske večeri u dvorištu Francuske kuće u centru grada, ljubitelji džeza bili su u prilici da uživaju u više nego kvalitetnim nastupima renomiranih bendova i solista.

Prve večeri najpre su nastupili "Vonder strings kvartet" sa poznatim džez standardima prilagođenim gudačkom kvartetu sa perkusijama, kao i autorskim kompozicijama. Potom se publici predstavio "Dragan Ćalina kvartet", autorski bend sastavljen od eminentnih džez muzičara.

- Naša muzika je mešavina strejt-ahed džeza, bi-bapa i svinga, sa primesama neparnih ritmova i fuzije - objašnjava Ćalina. - Pandemija je ostavila posledice i na džez scenu, kao na sve ostale segmente u životu. Zato mi je veoma drago što su se stekli uslovi da se "Džezibar" ipak održi.

Drugo festivalsko veče otvorila je grupa vrsnih solista Big benda RTS okupljenih u novi bend - "La familija džez kvintet". Zavesu na jubilarni "Džezibar" spustio je niški "Ejot" vešto kombinujući elektro-zvuk roka, džeza i panka sa ambijentalnom, čak i tradicionalnom muzikom.

- Džez je muzika za sva vremena koja ne poznaje šablone. Zato je poseban doživljaj slušati džez umetnike - bio je komentar jednog starijeg Kraljevčanina koji je obe večeri pomno pratio nastupe svih ovogodišnjih izvođača.

Foto: KC "Ribnica"

U organizaciji kraljevačkog Kulturnog centra "Ribnica", uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja i lokalne samouprave, i ove godine ulaz na sve koncerte bio je besplatan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a