ĐODA OSVANUO NA MURALU: Počast naturščiku Miroljubu Trošiću u njegovoj rodnoj Medveđi kod Trstenika

S. BABOVIĆ

29. 08. 2020. u 08:52

POLA godine nakon smrti popularnog naturščika Miroljuba Trošića, koji se proslavio ulogom Đode u hit-seriji "Selo gori, a baba se češlja", u njegovoj rodnoj Medveđi kod Trstenika osvanuo je neverovatan mural s likom omiljenog junaka. Visok čak tri i širok dva metra, mural jasno može da vidi svaki putnik koji se uputi starom deonicom Kruševac - Trstenik.

ЂОДА ОСВАНУО НА МУРАЛУ: Почаст натуршчику Мирољубу Трошићу у његовој родној Медвеђи код Трстеника

Foto S. Babović

Ideja o izradi murala stigla je od tvorca serije i Đodinog druga iz detinjstva Radoša Bajića, koji je u svom prepoznatljivom stilu, na "Instagramu" predočio da je u njegovom selu, "na velikom zidu seoske prodavnice, ispred koje seljaci najviše vole da sede na gajbicama sa pivom u rukama, osvanuo veliki mural".

- Na raskrsnici regionalnog puta koji levom obalom Morave od Trstenika do Kruševca vijuga kroz sela Grabovac, Bogdanje, Medveđa, Velika Drenova i Kukljin, u kojima smo od 2006. do 2016. snimali najgledaniju srpsku seriju svih vremena "Selo gori,a baba se češlja", na početku sokaka koji vodi do rodne kuće Miroljuba Trošića Đode, odnedavno dominira lik simpatičnog i dobroćudnog seoskog dokonaša sa identičnim nadimkom - kaže Radoš Bajić.

I ovih dana, dodaje Bajić, u repriznom emitovanju serije svojom ulogom taj čovečuljak, a zapravo veliki čovek, ponovo oduševljava milionsku publiku.

- Đodu znam od kad sam živ, proveli smo detinjstvo i mladost na moravskim tišacima i brzacima i da hoću, nikada ga ne mogu zaboraviti - priča poznati glumac i reditelj, dodajući da je Đoda svojom dobrotom, talentom i kreacijom, zavredeo i više od velike slike na zidu, a to je večnost. - Najmanje što sam još mogao da uradim za njega je mural na zidu prodavnice ispred koje je Đoda proveo mnoge dane i godine svog života.

Prošlo je pola godine od kako je Trošić otišao tamo odakle se niko nikad nije vratio, kaže Bajić i dodaje da je mural sa likom Đode maestralno naslikao mladi magistar likovnih umetnosti Danilo Vuković, pa kad zastanu pored njega seljaci kažu "Sunce ti kalajisano, samo što ne progovori".

A talentovani autor murala, otkriva za "Novosti" da zadatak koji mu je poverio Bajić nije bio lak.

- Ovo nije mural koji je posvećen samo Miroljubu nego i jedan svojevrstan omaž svim "običnim", skromnim, a opet velikim ljudima - svedoči za naš list mr Danilo Vuković, likovni urednik u Centru za kulturu Narodnog univerziteta. - Izazovi su bili veliki, a najveći - sunce i vrućina u prepodnevnim satima. Dobio sam veliku podršku od meštana, Udruženja "Stara škola Medveđa" i, naravno, Đodine porodice.

Foto S. Babović

BIO NASTAVNIK

SLAVNI Đoda je kao mlad igrao u Amaterskom pozorištu, radio je kao nastavnik u školama u okolini Kraljeva, skoro 24 godine. Vodio je folklorne grupe, uvek uz harmoniku. Poslednjih godina, međutim, njegovo zdravlje dodatno je urušila sklonost ka alkoholu, a potom je doživeo i šlog. Živeo je sa sinom Svetozarom i njegovom porodicom u porodičnoj kući, a prvi komšija mu je tu bio upravo Radoš Bajić.

PREDAO SE KAD MU JE ŽENA UMRLA

MIROLjUB Trošić dugo je bio urušenog zdravlja, ali ga je, kako nam je ispričala njegova ćerka Slavica, smrt supruge pre dve godine, posebno pogodila.

- Mislim da se tada i predao - ispričala nam je Slavica. - Tata je bio junak, a ovde stvarno legenda. Svi su ga voleli, i prijatelji i komšije, meštani. Za sve nas, ovo je veliki gubitak. Unučad, a ima ih petoro, posebno pati. Bili su mnogo vezani za njega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri