LESKOVČANI TRAŽE PRAVDU ZA AJVAR: Kako je Dua Lipa sama sebi zadala "autogol"

V.N.

24. 07. 2020. u 17:55 >> 17:55

ЛЕСКОВЧАНИ ТРАЖЕ ПРАВДУ ЗА АЈВАР: Како је Дуа Липа сама себи задала аутогол

Foto N. Živanović

JOŠ jedan autogol Due Lipe, i to zbog - leskovačkog ajvara. Britankska pevačica, poreklom sa Kosova i Metohije, koja već nedelju dana provocira svojim skandaloznim objavama na društvenim mrežama, propagirajući mržnju i "veliku Albaniju", gostovala je u emisiji američkog jutjubera Šona Evansa Hot ones, koja govori o ljutoj hrani.

Kada ju je voditelj pitao koji albanski deliktas bi svako morao da proba pre nego što umre, Lipa je, kao iz topa, odgovorila:

- Ajvar! To je kao smesa od pečene paprike, dobija se u tegli, ljuto je, divno je i ide uz sve! Uz jaja, tost, uz pitu od spanaća, koja je još jedan albanski specijalitet.

Dok je ona govorila, u kadru se našla fotografija tegle srpskog ajvara, na kojoj jasno piše "leskovački ajvar". Sporna fotografija nastala je u prostorijama Udruženja "Leskovački ajvar", koje je već pokrenulo postupak sa Zavodom za intelektualnu svojinu, zbog njihove etikete u cilju predstavljanja srpskog brenda kao albanskog nacionalnog proizvoda.

Foto EPA

- Potražićemo pravdu, neće srpski ajvar promovisati kao albanski - poručuje Stevica Marković iz "Leskovačkog ajvara". - Moramo da poštujemo pravila. Ajvar je generično ime, kao što je rakija, slanina, kobasica... Na to ime se dodaje prefiks, pa smo zaštitili "Leskovački ajvar" i recepturu po kojoj se on proizvodi. Problem je što su oni upotrebili našu sliku kao pokrivalicu.

Ajvar se, veli Stevica, baštini na celom Balkanu, ali leskovački ajvar nosi svoju težinu i prepoznatljivost. Prave ga i u Makedoniji, i na Kosovu i Metohiji, Bugari imaju sličnu varijantu koja se zove ljutenica...

- Tek će tu da se digne buka i dževa, kao što je i za onu zastavu što je objavila pre neki dan - zaključuje Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Luka

24.07.2020. 18:43

Tako treba radi ponosa i dostojanstva zastiti i cuvati sve sto je srpsko.Treba prestati saginjati glavu i ponašati se nezainteresirano za opća dobra.

maniks

24.07.2020. 18:50

Sta je bre ovo , do pre sedam dana za ovu kozu niko nije ni cuo ni znao.Koliko prostora i paznje se posvecuje jednoj nedifinisanoj osobi , koga ona interesuje nije ni za rijaliti.

Jovana

24.07.2020. 23:18

@maniks - Ta nedifinisana osoba, tj Siptarka rodjena u London, koju promovise Albanska mafija I gura po svetu, ima ogroman broj pratioca kojim pokusavam da objasni da je Kosovo zasebna drzava koja Pripada Albaniji! Zato mi Srbi moramo da pisemo, pravimo halabuku da bi ljudi sirom sveta(koji nisu upuceni) shvati li da je Kosovo nase, ajvar nas... Itd❤️

Rade

24.07.2020. 18:59

AJVAR NIKAD NIJE BIO NITI CE BITI ALBANSKO NACIONALNO JELO,TO JE SRPSKO I TREBA DA SE ZASTITI GEOGRAFSKO POREKLO,A TA NAZOVI PEVALJKA BOLJE DA PROCITA STA JE ALBANSKO A STA SRPSKA TRADICIJA.KOSOVO JE SRBIJA!!!!!!!

Smitra

24.07.2020. 20:46

Ево како ће за 15-20 година Албанци да тврде да је је Лесковац одувек био њихов! Доказ- Лесковачки ајвар, албански специјалитет!