NEDELJA PROĐE: Kad je rokenrol bio svet

Ivan Lovrić

19. 07. 2020. u 08:30

KAKO vreme leti. Pre tačno 35 godina na beogradskoj "Marakani" održan je prvi veliki humanitarni koncert "Ju rok misije" za gladne u Africi, na kome su učestvovali najpoznatiji bendovi iz bivše Juge.

НЕДЕЉА ПРОЂЕ: Кад је рокенрол био свет

Foto

O tom koncertu, o tom ali i ovom vremenu, razgovarali smo sa Dejanom Cukićem, našim istaknutim rok muzičarem, koji je tada bio član Bajaginih "Instruktora".

* Kako se sećate tog čuvenog humanitarnog nastupa?

- Maglovito. Proveli smo čitav dan na stadionu, a sve je trajalo predugo. Sećam se da publika nije smela da siđe na travu, pa smo ispod istočne tribine dobacivali ka zapadnoj, uz užasan odjek... Ali, bilo je veselo.

* Naš koncert je bio mesec dana pre onog čuvenog na "Vembliju" i u Filadelfiji.

- Da, tadašnji "Jugovići" morali su bar u nečemu da budu prvi.

* Himna našeg koncerta bila je pesma "Za milion godina".

- Dragan Ilić Ilke iz "Generacije 5" napisao je muziku, a tekst je uradio Mladen Popović, tadašnji urednik Zabavne redakcije i pokretač čitavog projekta. Svirali su članovi "Generacije", producirao je Saša Habić, a pevali smo... Pa videli ste...

* Jedan stih te pesme glasi "Nikad ne boj se, s tobom neko je".

- Danas ima više straha nego ikada. I više razloga za solidarnost i međusobnu pažnju.

* Budući da je ceo svet zahvatila pošast, ima li opet mesta za neki veliki, možda i humanitarni koncert, makar ga gledali onlajn?

- Ne znam. Ima mnogo tih onlajn akcija. Ali meni koncert nije pravi ako se ne oseti živa vibracija između izvođača i publike.

* Nekada je rokenrol igrala cela Jugoslavija, a kako danas izgleda muzička scena u regionu?

- Promenila su se vremena. Rokenrol je muzika osvajanja slobode, a sada živimo vreme ukidanja naših sloboda. To je i jedan od razloga marginalizacije rokenrola.

* Može li ova globalna nesreća da bude inspiracija za muzičko stvaralaštvo?

- Može... I jeste. Videćemo. Nije jednostavno za nas navikle da ljudima šaljemo pozitivnu energiju.

* Koji su vam budući muzički planovi?

- Sve aktivnosti u pogledu promocije albuma "Ulica bez brojeva" sada su prekinute. Još se nadam da ćemo održati beogradski koncert u "Kombank dvorani" 16. oktobra. Sve zavisi od situacije.

* Šta vam je obeležilo proteklu nedelju mimo vaše profesije?

- Nema ništa od profesije tako da se samo radujem uspesima sina i ćerke na njihovim fakultetima... I slušam najnoviji album Boba Dilana, kao prikladan epitaf jednoj poraženoj civilizaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVAKO DANAS IZGLEDA KAFANA KOD MAČKA: Ovde su snimane nezaboravne scene serije Porodično blago (VIDEO)