SUOSNIVAČ ČASOPISA ROLING STOUN JAN VENER: Izbačen iz odbora Rokenrol kuće slavnih

Tanjug

18. 09. 2023. u 00:03

SUOSNIVAČ časopisa "Roling stoun" i Rokenrol kuće slavnih Jan Vener, izbačen je danas iz upravnog odbora te Fondacije nakon rasističkih i mizogenih komentara u intervjuu za ''Njujork tajms''.

СУОСНИВАЧ ЧАСОПИСА РОЛИНГ СТОУН ЈАН ВЕНЕР: Избачен из одбора Рокенрол куће славних

Foto Tanjug/AP

- Jan Vener je izbačen iz Upravnog odbora Fondacije Rokenrol kuća slavnih, navodi se u saopštenju Fondacije.

Povodom objavljivanja svoje nove knjige "Majstori" koja sadrži intervjue sa muzičarima Bobom Dilanom, Džerijem Garsijom, Mikom Džegerom, Džonom Lenonom, Brusom Springstinom, Pitom Taunšendom i Bonom Voksom, Vener je na pitanje zašto nije intevjuisao žene ili crne muzičare, odgovorio da "oni jednostavno nisu artikulisani na tom nivou".

- Nije da su neartikulisani, ali idite na duboki razgovor sa Grejs Slik ili Dženis Džoplin... Znate, Džoni Mičel nije bila filozof rokenrola. Ona, po mom mišljenju, nije prošla taj test, rekao je Vener za njujorški list.

- O crnim umetnicima... znate, Stivi Vonder, genije, zar ne? Pretpostavljam da kada koristite reč tako širokog pojma kao što su 'majstori', greška je u upotrebi te reči. Možda Marvin Gej ili Kertis Mejfild? Mislim, jednostavno nisu artikulisali na tom nivou, rekao je Vener.

On je u intervjuu rekao da očekuje reakciju javnosti.

- Samo radi odnosa s javnošću, možda je trebalo da odem i pronađem jednog crnog muzičara i jednu ženu umetnika da ih uključim ovde, a koji nisu bili u skladu sa istim istorijskim standardom, samo da bih sprečio ovakvu vrstu kritike, dodao je.

Vener se kasnije izvinio "od srca zbog tih napomena" preko svog izdavača "Little, Brown and Company", a knjigu je opisao kao zbirku intervjua koji odražavaju vrhunske tačke njegove karijere.

- One ne odražavaju moje poštovanje i divljenje prema bezbrojnim kultnim umetnicima koji su promenili svet i čiju muziku i ideje poštujem i slaviću i promovisati dok sam živ, rekao je Vener za USA Tudej.

- Potpuno razumem zapaljivu prirodu loše odabranih reči i duboko se izvinite i prihvatite posledice, naveo je Vener.

Vener je bio suosnivač časopisa „Roling stoun” 1967. i njegov urednik i direktor do 2019.

Takođe je suosnivač Rokenrol kuće slavnih, koja je pokrenuta 1987. godine.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)