JUGOSLOVENSKI VUDSTOK: "Bijelo dugme" pre 45 godina održalo koncert kod Hajdučke česme

V. N.

29. 08. 2022. u 07:43

OD najvećeg rok koncerta koji je do tada održan na prostoru bivše Jugoslavije, "Bijelog dugmeta" kod Hajdučke česme u beogradskom parku Topčider, prošlo je 45 godina.

ЈУГОСЛОВЕНСКИ ВУДСТОК: Бијело дугме пре 45 година одржало концерт код Хајдучке чесме

Foto Veljko Despot

Bila je nedelja, 28. avgust 1977. kada se desio jedan od najznačajnijih momenata ne samo u karijeri "Bijelog dugmeta", već i u istoriji rokenrola na prostoru bivše SFRJ. Kao povod naveden je oproštaj Gorana Bregovića od publike, pred odlazak u vojsku u Niš. Kao predgrupe je trebalo da nastupe "Tako", "Zdravo" i "Leb i sol". O broju posetilaca jugoslovenskog Vudstoka i dalje se spekuliše. "Večernje novosti" su tada pisale da je bilo više od 80.000 ljudi. Sve je prošlo bez problema iako je histerija publike u jednom trenutku toliko kulminirala, da koncert umalo nije bio prekinut.

Foto Fejsbuk/Peca Popović

Evo i osvrta na taj istorijski koncert kod Hajdučke česme iz prve ruke. Rok publicista Peca Popović, koji je Goranu Bregoviću dao ideju da se u Topčiderskom parku organizuje besplatni koncert, ovako ga se danas seća:

- Bilo je na toj pitomini senovite padine Košutnjaka pre i posle mnogo događaja i koncerata, ali kada se kaže Hajdučka česma misli se samo na jedan. Taj istorijski toponim pune četiri i po decenije manje podrazumeva mesto ubistva Mihaila Obrenovića, a više uskrsnuće "Bijelog dugmeta". Usud ovog grada je da se na nekim mestima oduvek podmuklo puca i naglas peva. Uspomene umeju ponekad da budu veće od snova.

Topčider Peca Popović, Foto Fejsbuk/Peca Popović

Tako nekadašnja Paganka kaže u Radio Beogradu: "Taj mi je događaj stvarno promenio život". Ne samo njoj, već mnogima. I meni. Prohuja tačno 45 godina. A kao da je bilo juče... a bilo je u nedelju 28. avgusta 1977. Došao sam prvi...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)