ČOLA SA SIMFONIJSKIM ORKESTROM U BANJALUCI: Regionalna zvezda zatvorila je u subotu muzički festival u gradu na Vrbasu

N. LAZUKIĆ

10. 07. 2022. u 20:29

DRUGI "Banjaluka fest" u subotu uveče zatvoren je fenomenalnim nastupom regionalne muzičke zvezde.

ЧОЛА СА СИМФОНИЈСКИМ ОРКЕСТРОМ У БАЊАЛУЦИ: Регионална звезда затворила је у суботу музички фестивал у граду на Врбасу

Foto: Banjaluka fest

Vatromet koji je publiku bacio u trans izazvao je koncert Zdravka Čolića pod nazivom "Zdravko Čolić Simfonik", tokom kojeg su izvedeni novi aranžmani najpoznatijih hitova, a simfonijski orkestar je nastupio pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika, instrumentalnim solistima novosadskog "Big benda" i orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Karte za ovaj spektakl bile su rasprodate mesec i po dana ranije, a prisustvovalo mu je više od 3.000 ljudi.

Čola je, u svom stilu, podigao publiku na noge već prvom pesmom - "Produži dalje" i nije im dao da sednu sve do poslednje ("Pjesmo moja") koju je te noći izveo. U međuvremenu su se nizali dobro poznati hitovi, "redizajnirani" za veliki orkestar. Poznati hitovi su tako izvedeni u novom ruhu milujući uši publike i čineći da se, kroz vremeplov, vrate u neke drage dane iz prošlosti. Prvi utisci publike, a i članova orkestara bili su jednoglasni - bilo je preemotivno! Svi su tako našli ključ radosti u muzici. Mnoge pesme su dobile lični pečat.

BAJAGA ODUŠEVIO

NA "Banjaluka festu" nastupili su i Bajaga i "Instruktori", koji su oduševili publiku. Branka Radošević Mitrović, dirigentkinja Simfonijskog orkestra u Banjaluci, koji je sačinjavalo više od 50 muzičara, specijalno za koncert Bajage i "Instruktora" rekla je da je za njih bilo neponovljivo iskustvo da sviraju uz tako veliko ime.

- Kontaktirali smo najviše sa Sašom Loknerom, on je bio vrlo direktan i rekao je jasno šta želi. Poslali su nam partiture i štimove, naše je bilo da to pripremimo i za relativno kratko vreme smo postigli dosta, a tonske probe su sjajno prošle. Oni su strpljivi i skromni, kao i svi veliki ljudi - rekla je Branka.

Foto: Banjaluka fest

Jedna od članica banjalučkog orkestra koja svira flautu, Marija Tomić, naglasila je da je ovaj projekat okupio mnogo ljudi, imajući u vidu da se zna kakvu muziku stvaraju Bajaga i "Instruktori".

- Iako oni svoj repertoar znaju u pola dana i u pola noći da odsviraju, bili su spremni i strpljivi da sa nama prođu sav repertoar. Mi smo se osećali kao deo njihovog tima, velika je to čast i zadovoljstvo - rekla je Marija.

Da je saradnja sa Čolom uvek na vrhunskom profesionalnom nivou, ispričali su, za "Novosti", dirigent Fedor Vrtačnik i violonista Bojan Glušica.

- Zajedničkim probama orkestra i hora uspostavili smo aranžmane, podigli ih na noge i to je dobilo jedinstven oblik koji se čak u nekim prvim slušanjima malo razlikuje od originala, ali u tome je magija. Zvuk je dinamičan. Čola je više od 50 godina na muzičkoj sceni, ima izuzetno veliku karijeru i važno nam je da očuvamo sve te muzičke vrednosti - izjavio je dirigent Fedor Vrtačnik.

Čolin senzibilitet je prihvaćen i kod publike i kod orkestra, a ovakve saradnje su definitivno zaslužena kruna neverovatne i jedinstvene karijere.

- Čovek koji je u sedmoj deceniji i dalje je u sjajnoj formi i ima odlične koncerte. Baviti se muzikom i sarađivati sa takvom legendom naše scene je privilegija u svakom slučaju - kazao je Bojan Glušica.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)