EVROVIZIJA 2022. NA SCENI I IZA NJE: U Torinu najavljen do sada neviđen spektakl

Milica Ostojić

04. 05. 2022. u 15:00

DAN nakon pobede Maneskina na Evroviziji 2021. Italija se počela spremati za ovogodišnji, 66. po redu spektakl.

ЕВРОВИЗИЈА 2022. НА СЦЕНИ И ИЗА ЊЕ: У Торину најављен до сада невиђен спектакл

Foto: EPA

Od 17 gradova koji su konkurisali za mesto održavanja izabran je Torino, jer je već posedovao strukture i iskazao dobar plan sinhronizovane saradnje u svim sektorima.

To je objašnjeno stranim dopisnicima čitavu sedmicu pre početka ovogodišnje Euvrovizije, na konferenciji za štampu. Evrovizija se održava od 10. do 14. maja, (polufinale 10. maja sa 17 učesnika, 12. maja sa 18, a veliko finale 14. maja, sa nastupom pet „velikih“), učestvuje ukupno 40 zemalja, među kojima i Srbija sa pesmom „In corpore sano“ u izvođenju Ane Đurić Konstrakte.

Posle 31 godinu od poslednje Evrovizije u Italiji, najavljen je do sada neviđen spektakl. „Pala Olimpiko“ gde se održava biće nešto izuzetno, jer je italijanska državna TV Rai stavila na raspolaganje najbolji tim stručnjaka i operatera, najbolju savremenu tehniku sa mogućnostima kreativnosti. A apsolutni protagonista biće jedan „radoznali entuzijasta“ po imenu „Leo“,  dron koji će „praviti razglednice“, snimati specijalnom tehnikom koja objedinjuje akrobatski dron sa onim stabilnim, a snimci će biti lansirani svaki put kada voditelji pozovu takmičare na scenu.

Neće izostati, naravno, ni vizuelni materijal koji će pričati o protagonistima na Eurovision Song Cotest 2022, njihov artistički svet, ali i neobjavljeni snimci svakog konkurenta. Počinje sa sa jugom Sardinije koji će pratiti nastup prvog konkurenta, iz Albanije, a završiti poslednje večeri kada nastupaju pet „velikih“, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i Španija sa snimcima Verćelija u Pijemonte.

Srbija nastupa druge večeri, 12. maja, i pratiće je snimci iz Roka Kalašo (Rocca Calascio), iz provincije Akvile u regionu Abruco.

Evrovizija 2022 ima i svoju tužnu pozadinu, učešće Rusije je suspendovano i isključena je u svakom pogledu iz takmičenja, novinarima je objašnjeno da je doneta takva odluka „kolektivno od organizatora u konsultacijama sa svim medijskim servisima“. Nije dozvoljeno akreditovanje njihovih novinara, nije omogućeno ni glasanje iz Rusije za učesnike iz drugih zemalja.

To je ono što se zove iza scene ili u prvom planu - koliko politika može da učestvuje i u muzici, a Ukrajina će kao učesnik očigledno imati više, ne zna se koliko, refleksija podrške na razne načine, ostaje da se vidi tokom takmičenja, a obrazloženje novinarima glasilo je „sve će delegacije i umetnici imati podjednak tretman“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju