TRI PUTA SE UDAVALA, A UMRLA U SAMOĆI: Buran život srpske pevačice, pričalo se i da je bila tajni agent (FOTO)

Novosti online

30. 04. 2022. u 07:46

ZORANA Lola Novaković bila je jedna od najvećih muzičkih zvezda šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka na našim prostorima.

ТРИ ПУТА СЕ УДАВАЛА, А УМРЛА У САМОЋИ: Буран живот српске певачице, причало се и да је била тајни агент (ФОТО)

Foto: Arhiva Novosti

Lola je rođena je u Beogradu, 25. aprila 1935. godine, a karijeru je počela sa 22 godine kada je kao stalni vokalni solista primljena u Radio Beograd 1957. Izdvojila se specifičnim i toplim glasom. Iste godine je uspešno branila državne boje na sajmu u Lajpcigu, gde je snimila svoju prvu ploču sa pesmama "Alisa u zemlji čuda" i kubanski hit "Babalu" na španskom jeziku.

1962. obezbedila je svojoj zemlji četvrto mesto na "Pesmi Evrovizije" sa numerom "Ne pali svetla u sumrak".

Uspeh u Nemačkoj nastavljen je koncertima po Mađarskoj, Poljskoj, Čehoslovačkoj, Švajcarskoj, a 1958. otišla je u Liban, gde je, neplanirano, ostala godinu i po dana. Naravno, postala je zvezda na Bliskom Istoku, ali nostalgija je vratila u rodni grad.

Prvi domaći umetnik koji je gostovao u Rusiji

Te 1960. zakazala je koncert u Domu sindikata. (prvi solistički koncert u Jugoslaviji). Karte su bile rasprodate za dva sata. Lola je je bila i prvi domaći umetnik koji je gostovao u Rusiji.

Uspesi na festivalima samo su se nizali – 1961. osvaja prvo mesto Zagrebačkom sa pesmom "Svitanje", iste godine na Opatijskom opet najbolja sa pesmom "Jednom u gradu ko zna kom".

Na Zagrebačkom festivalu januara 1962. Lola peva "Ti nisi došao". To je bio antologijski nastup, pred publikom i TV kamerama, savladana emocijama, u sred pesme se rasplakala.To je publiku toliko impresioniralo da dobila aplauz koji je trajao 10 minuta i ostao najduži aplauz na našoj sceni. Naravno, gotovo jednoglasno dodeljena joj je prva nagrada.

Na festivalu Beogradsko Proleće 1962. pobeđuje pesmom "Neko ko šapće".

Buran privatan život - tri braka

Turbulentan privatni život prve dame zabavne muzike, balkanske dive, kraljice evergrina – kako su je sve nazivali, bio je jednako zastupljen u medijima kao i njena bogata karijera.

Prvi put na ludi kamen stala je sa profesorom fiskulture, Borom Kragujevićem, s kojim je u braku bila manje od dve godine.

Zatim, 1966. udala se za Mila Jovanovića, predstavnika avio-kompanije "Panameriken", a taj brak trajao je četiri godine.

Udajom za estradnog umetnika Dragana Antića, postala je meta žute štampe. Početak njihove veze pratile su brojne spekulacije. Nakon festivala Beogradsko proleće 1971. na kojem su zajedno nastupali tabloide je preplavila priča o njihovoj romansi. S obzirom da je Dragan bio mlađi od Lole više od decenije u početku su krili vezu.

Pisalo se da je bila u ruskom zatvoru, a proglašena je čak i tajnim agentom CIA.

Nakon razvoda od Dragana, 2000. godine, odlučila je da se povuče sa scene i iz javnog života. Povremeno se pojavljivala na pojedinim koncertima, ali je bila stalni član Pozorišta na Terazijama.

Iako je bila velika zvezda, svi koji su je poznavali opisivali su je kao skromnu ženu, koja nikada nije loše govorila o kolegama. Bila je izuzetno cenjena i poštovana, a njenom talentu divila se cela Jugoslavija.

Minja Subota, kako su pisali domaći mediji, smatrao ju je neponovljivi talentom. Pamtio je kako je publika plakala u Zagrebu dok je ona pevala, a kada je otišla, verovao je da "više ništa neće biti isto". Maja Odžaklijevska isticala je i posle njene smrti kako je Lola bila pevačica koja nikada nije "jurila popularnost".

Poslednje godine života Lola Novaković provela je u samoći, a preminula je 3. aprila 2016. godine u svom domu na Ceraku.

Komšije su je pronašle u fotelji, a kako se navodi, želja joj je bila da njena sahrana ne bude javna i da ne bude sahranjena u Aleji velikana.

Na dan sahrane, Lolina kuća je opljačkana i mnoge vrednosti koje su se u njoj nalazile su pokradene. Tek tri meseca kasnije, ova vest je dospela u javnost, na insistiranje njenog dugogodišnjeg prijatelja.

(Kurir stil)

BONUS VIDEO - Novak Đoković i Milica Pavlović "luduju" na svadbi u Crnoj Gori

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TUŽILAŠTVO NAREDILO OBDUKCIJU TELA BIVŠE VODITELJKE PINKA