GITARU DAROVAO MUZEJU "NIŠVIL": Kompozitor iz Roterdama Ratko Zjača zahvalio festivalu na promociji džeza

D. M.

20. 04. 2022. u 11:25

U MUZEJU "Nišvil" biće izložen vredan eksponat - gitara "pol rid smit", poznata i kao PRS, koju između ostalih koriste Karlos Santana i Džon Maklohlin.

ГИТАРУ ДАРОВАО МУЗЕЈУ НИШВИЛ: Композитор из Ротердама Ратко Зјача захвалио фестивалу на промоцији џеза

Foto Arhiva "Nišvil" festivala

Gitara je poklon Ratka Zjače - uglednog kompozitora, džez gitariste i profesora džez odseka na Univerzitetu u Roterdamu.

Zjača je kolekcionar najvrednijih gitara današnjice i poklonio je izuzetan primerak iz svoje bogate kolekcije "Nišvil" muzeju kao znak poštovanja za sve što "Nišvil" čini za promociju džez umetnosti.

- Oduševljen sam što je Srbija jedna od retkih zemalja koja poseduje džez muzej i tako veliki i ugledan festival kakav nemaju daleko bogatije zemlje - naveo je Zjača u propratnom pismu. - Živim i radim više od 30 godina u Roterdamu, koji organizuje najveći evropski džez festival "Nort si" na kome sam nastupao, kao i na "Nišvilu" - i mogu da kažem da "Nišvil" ima daleko bolju atmosferu, organizaciju i publiku - iako ima 50 puta manji budžet. Oba je londonski "Gardijan" opravdano uvrstio među 10 najboljih evropskih džez festivala.

Zjača je siguran da "Nišvil" zaslužuje daleko veću podršku kojim bi privukao više turista nego "Nort si" festival. Dodao je i da je gitara njegova skromna zahvalnost "Nišvilu" za sve što je uradio u promociji istinske kulture i pokretanja džez muzeja jedinstvenog u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri