NAKON SKANDALA SA PRINCEM ENDRUOM: Hari želi da upozna Lilibet sa prabakom - kraljevska porodica opet nema mira

Novosti onlajn

16. 01. 2022. u 16:09

PRINC Hari je preduzeo pravne mere koje bi mu zagarantovale policijsku zaštitu kada sa porodicom bude putovao u Ujedinjeno Kraljevstvo, a sve bi troškove platio lično, rekao je njegov pravni zastupnik.

НАКОН СКАНДАЛА СА ПРИНЦЕМ ЕНДРУОМ: Хари жели да упозна Лилибет са прабаком - краљевска породица опет нема мира

Foto: Printskrin Instagram/scotcity_e

Hari, vojvoda od Saseksa, i njegova supruga Megan Markl izgubili su policijsku zaštitu u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što su 2020. odlučili da istupe iz kraljevske porodice. Par sada živi u Kaliforniji sa svojom decom Arčijem i Lilibet.

Princ želi da odvede decu u posetu Velikoj Britaniji, ali on i njegova porodica "ne mogu da se vrate kući" jer je to za njih previše opasno, smatra Harijev pravni zastupnik, a kao jedan od razloga navodi "ekstremističke i neonacističke" pretnje, kojima je porodica ranije bila izložena.

U leto 2021. "njegova bezbednost je bila ugrožena zbog izostanka policijske zaštite nakon što je napustio dobrotvornu priredbu", rekao je pravni zastupnik i dodao da su 30. juna, nakon susreta sa hendikepiranom decom paparaci londonskim ulicama jurili za automobilom u kojem se nalazio.

Princ tvrdi kako članovi njegovog obezbeđenja u SAD nemaju pristup informacijama o osiguranju u Velikoj Britaniji, što je nužno da bi on i njegova porodica ostali bezbedni.

Ova pravna akcija, koja je pokrenuta još u septembru, a svrha joj je da utiče na preispitivanje odluke britanskog ministarstva unutrašnjih poslova, mogla bi da osramoti kraljevsku porodicu, već suočenu sa mogućim suđenjem princu Endruu u SAD zbog optužbi za seksualne napade.

Da bi zaštitila monarhiju, kraljica Elizabeta II ove nedelje je Endruu oduzela sve službene i vojne titule, a šire se glasine da princ sada sam plaća osiguranje.

Predstavnik princa Harija je za novinsku agenciju PA rekao da će "Ujedinjeno Kraljevstvo uvek biti dom princa Harija, kao i zemlja u kojoj on, njegova supruga i deca žele da se osećaju sigurno".

Sedmomesečna Lilibet (nadimak koji je kraljica Elizabeta dobila kao dete) još nije upoznala svoju prabaku Elizabetu II niti dedu, princa Čarlsa.

Princ Hari je poslednji put bio u poseti Velikoj Britaniji prošlog leta kada je, zajedno sa bratom Vilijamom 1. jula otkrio kip njihove majke Dajane, koja je poginula u automobilskoj nesreći u Parizu 1997., nakon što su je proganjali paparaci.

(Jutarnji)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)