AKTIVISTI ZA LJUDSKA PRAVA KRITIKUJU NASTUP POPULARNOG POP PEVAČA: Biber ne sme da peva u Saudijskoj Arabiji

Novosti online

02. 12. 2021. u 16:10

Kanadski pop pevač Džastin Biber našao se u središtu ideološkog spora Saudijske Arabije i aktivista za ljudska prava koji bi mogao da potraje godinama.

АКТИВИСТИ ЗА ЉУДСКА ПРАВА КРИТИКУЈУ НАСТУП ПОПУЛАРНОГ ПОП ПЕВАЧА: Бибер не сме да пева у Саудијској Арабији

Foto: EPA

Odluka pop zvezde da nastupi na ovonedeljnoj Velikoj nagradi Saudijske Arabije u Formuli 1 nesumnjivo je unosna, ali ga i košta prozivke aktivista koji žele da otkaže nastup u znak protesta protiv kršenja ljudskih prava u kraljevini.

Biber je trebalo da nastupi pred hiljadama ljudi posle nedeljne trke u Džedi. Među izvođačima su još francuski didžej Dejvid Geta i američki pevač Džejson Derulo.

Kritike na račun koncerta nastavak su sličnih reakcija na druge velike događaje u Saudijskoj Arabiji koja nastoji da ublaži svoj konzervativni imidž.

Najglasnija u pozivima Biberu da otkaže nastup je Hatidža Cengiz, verenica saudijskog novinara ubijenog 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

- Ovo je jedinstvena prilika da svetu pošaljete poruku da se vaše ime i talenat neće koristiti za "peglanje" ugleda režima koji ubija svoje kritičare - poručila je Biberu u članku u Vašington Postu.

Kampanja protiv Biberovog nastupa privukla je pažnju i na Tviteru, a avion sa transparentom "Zašto Biber peva za saudijske ubice?" leteo je prošlog meseca iznad mesta dodele američkih muzičkih nagrada u Los Anđelesu.

Biber se još nije oglasio, ali se od svetskog prvaka Lujsa Hamiltona i drugih vozača Formule 1, koji sve više govore o društvenim pitanjima, očekuje da neće ostati suzdržani na kršenje ljudskih prava.

Konzervativno kraljevstvo provelo je reforme, dopustilo je ženama da voze, ali suzbijanje neistomišljenika, odbacivanje LGBT zajednice i značajan broj pogubljenja izazivaju bes među aktivistima.

Drugi domaćini Formule 1 uključujući Azerbajdžan, Bahrein, Kinu i Mađarsku, optuženi su za "sportswashing", odnosno korišćenje sporta za odvraćanje pažnje od zlostavljanja, a rasprava je posebno uzavrela po pitanju Saudijske Arabije.

Princ Halid bin Sultan al-Fajsal, predsednik saudijske automobilske i motociklističke federacije, rekao je da su čelnici Saudijske Arabije i narod njihova najbolja reklama, a ne Biber.

- Imidž kraljevstva nije pevač, nego njegovo ruvodstvo i narod - rekao je Halid.

Bibera će s jedne strane radi odlaska u Saudijsku Arabiju oštro osuđivati liberali, ali istovremeno, ako ne ode oni ih ostrvskih i drugih zemalja mogli bi da ga dožive poput svojevrsnog liberalnog ideologa koji se protivi onome što se događa u tim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri