POLA VEKA OD "SALAŠA NA SEVERU BAČKE": Dva koncerta Zvonka Bogdana u "Kombank dvorani"

V. N.

17. 10. 2021. u 10:09

VELIKAN tamburaške muzike Zvonko Bogdan (79), posle četvorogodišnje pauze, održaće dva beogradska koncerta, 6. i 15. decembra (20.00) u "Kombank dvorani", uz ograničen broj posetilaca i neophodno nošenje maske (ulaznice 1.500, 1.900 i 2.200 dinara).

ПОЛА ВЕКА ОД САЛАША НА СЕВЕРУ БАЧКЕ: Два концерта Звонка Богдана у Комбанк дворани

Foto V. Danilov

Bard panonske šansone će ovim nastupima obeležiti veliki jubilej - 50 godina od nastanka njegove prve autorske kompozicije koja je odavno postala evergrin - "Ej, salaši na severu Bačke" iz 1971.

Zvonko je poslednji u nizu tradicionalnih jesenjih beogradskih koncerata sa svojim tamburašima održao 2017. Prestonička publika, koja pamti serije njegovih nastupa, pre svega u Sava centru, može da očekuje da ponovo uživa uz tamburaške klasike - "Govori se da me varaš", "Već odavno spremam svog mrkova", "Fijaker stari", "Ne vredi plakati", "U tom Somboru", "Vratiće se rode", "Ko te ima, taj te nema"...

Kada je Bogdan napisao 1971. prvo tekst, pa onda i muziku za "Ej, salaši na severu Bačke", po oceni mnogih stručnjaka, počela je renesansa tamburaške muzike na ovim prostorima. U vreme nastanka te kompozicije, mnogi salaši su nestajali, a vrsni umetnik ih je svojom pesmom oživeo i zauvek sačuvao. Sedamdesetih, seća se on, sreo je svog kapelnika koji je pesmu pohvalio, i rekao mu da će da je peva i za 50 godina, što se ispostavilo kao pravo predskazanje.

- Pesma je nastala u jednom autobusu, kada sam se iz Beograda vraćao kući u Sombor, gde su mi živeli roditelji - rekao je Zvonko.

- Inspiracija je bila u tom zimskom danu, u autobusu u kom se pušilo, i u kom je svirala glasna muzika.

Mnogi su i dan-danas u zabludi da su "Salaši" narodna pesma stara više od 100 godina.

- Kad sam je doneo u Radio Novi Sad i predložio orkestru da je snimimo, svi članovi su se čudili kako je moguće da do tada nisu čuli tu "dobru, staru narodnu pesmu" - uz osmeh priča Bogdan.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije