PEVAČEV SOKAK PUN RUPA: Najveći jugoslovenski boem lane dobio ulicu u beogradskom naselju Vojvode Vlahovića

J. DINČIĆ / M. STANOJKOVIĆ

02. 10. 2021. u 13:50

U DANIMA kada se obeležava 30 godina od smrti Tome Zdravkovića, a film o njemu puni bioskopske sale, malobrojni su Beograđani koji znaju da ovaj najveći jugoslovenski boem ima ulicu u glavnom gradu u naselju Vojvoda Vlahović.

ПЕВАЧЕВ СОКАК ПУН РУПА: Највећи југословенски боем лане добио улицу у београдском насељу Војводе Влаховића

Foto N. Vukić

Dok poglede drže prikovane za platno, gotovo niko ne primeti da su kadrovi koji prikazuju Sarajevo u filmu, u stvari nastali u ovom naselju. Ipak, ovoj ulici, koja je više sokak, stanje u kakvom se nalazi, nikako ne priliči tabla sa nazivom koji nosi.

Za stanovnike naselja uzak kolovoz direktan je izlaza iz naselja i jedina veza sa auto-putem. Žitelji ovog dela grada bili su iznenađeni kada je Opština dodelila ovaj naziv, nadajući da će sa slavnim imenom doći i neka bolja vremena za ulicu.

- Čast nam je da imamo ulicu sa ovim imenom, iako se ne odražava i nije reprezent velikog Tome - kažu nam meštani.

- Pre godinu dana smo dobili ulicu koja povezuje Cvetanovu ćupriju sa naseljem i dok čekamo da se završi sudski spor i poveže se druga ulica, od vrtića "Oblačak", i dalje smatramo da Toma ne zaslužuje ovakvu ulicu dok se u gradu planira postavljanje i spomenika. Apelujemo na sve koji zagovaraju postavljanje spomenika da se osvrnu prvo na ovu ulicu.

Foto N. Vukić

Sa ovim problemom sugrađani se bore duže od dve godine. Tomina ulica iz naselja izlazi direktno na Cvetanovu ćupriju, a zatim novoizgrađenom saobraćajnicom ka Miloševom kladencu vodi žitelje naselja Vojvoda Vlahović do isključenja "Lasta" na auto-putu. Sve bi bilo lakše kada bi ulica bila proširena za svega pola metra.

- Iz Opštine Zvezdara su nam obećali da će doći u ponedeljak da ponovo sagledaju situaciju - objašnjava Marko Mladenović iz Udruženja "Moje naselje".

- Ulica katastarski ne može da se proširi jer opština nema novca da plati vlasnicima okolnih parcela otkup zemljišta. Ipak, mogu da na krajevima pospu barem strugani asfalt kako bi dva vozila mogla da se mimoiđu.

Pomenuta ulica je i slabo osvetljena, što vozačima koji nisu upoznati sa stanjem na putu, predstavlja dodatan problem.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)