JEVĐIĆEVA "ZLATNA" SLAVI 20 GODINA: Koncert majstora trube iz Rasne povodom jubileja rada njegovog orkestra

V. ILIĆ

09. 07. 2021. u 10:39

ČUVENI trubački as iz Rasne kod Požege Dejan Jevđić, večerašnjim koncertom na gradskom trgu u Požegi proslaviće 20 godina rada svog orkestra.

ЈЕВЂИЋЕВА ЗЛАТНА СЛАВИ 20 ГОДИНА: Концерт мајстора трубе из Расне поводом јубилеја рада његовог оркестра

Foto privatna arhiva

Podsetimo, ovaj virtuoz na trubi, prepoznatljiv po negovanju izvorne srpske melodije, drugi je trubač u istoriji Sabora trubača u Guči kome se posrećilo da uzastopno osvoji tri "Zlatne trube" (2011, 2012, 2013. godine), nagradu "Večernjih novosti", i na taj način se "okiti" majstorskim pismom. Već naredne 2014. godine njegov orkestar proglašen je najboljim na takmičenju u Guči.

Jevđić je, kako veli za naš list, trubu zavoleo zahvaljujući dedi i ocu, a oni su tu ljubav preneli na njega i braću Slobodana i Branka, koji sa njim sviraju u orkestru. Oni su, dodaje, četvrta generacija trubača u Jevđićima, jer je još njihov pradeda Joviša svirao trubu, i sa njom prošao Solunski front. Prve taktove na trubi odsvirao je uz pomoć pokojnog dede Ljube, koji ga je naučio i prvim pesmama - "Nizamski rastanak", "Moj behare ko li mi te bere", "Moj Milane", užičko kolo i moravac. Kasnije je proširio repertoar narodnih izvornih pesama koje su identitet narodnog stvaralaštva u Srbiji. Posle svirke u orkestru koji je osnovao njegov pokojni otac Aco, zajedno sa trubačkom legendom Milovanom Petrovićem, a u kome su svirali i Jevđić, Dejan Petrović i Dejan Lazarević, odlučuje da stane na čelo svog orkestra.

- Bilo je teško za ovih 20 godina, ali kada volite trubu i živite za nju, onda je sve mnogo lakše - rekao nam je Jevđić. - Održati orkestar toliko dugo je prava retkost u Srbiji. Zato ovim koncertom želim da obeležim veliki jubilej i da zahvalim svima koji su nam pomagali, koje smo našom svirkom uveseljavali, sa kojima smo se i mi radovali. Posebnu zahvalnost dugujem "Večernjim novostima", jer da nije bilo vas i vaše nagrade, ni nas danas ne bi bilo. "Zlatna" vašeg lista je zlato mog života.

Na koncertu, Jevđić će odsvirati splet narodnih pesama, a potom će zajedno sa "Luna bendom" iz Užica na bini biti pratnja svojim prijateljima - Danici Krstić, Radiši Uroševiću, Veri Matović, Ljubivoju Dikoviću, Snežani Đurišić. Na kraju koncerta će se trubačkom orkestru pridružiti i dvojica maestralnih violinista - Branko Ristić i Saša Petrović, koji će neverovatnim spojem dva instrumenta najaviti predstojeće sabore - trubača u Guči i violinista u Pranjanima.

- Razmišljao sam da koncert priredim u Beogradu, ali sam se predomislio, jer želim da pokažem da i Požega, odakle sam krenuo u trubačke bitke i podvige, može za trenutak da postane centar estradnog neba Srbije - zaključio je Jevđić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)