SVE PO PROPISIMA: Direktor Sokoja o spornoj Skupštini i UO

E. R.

03. 06. 2021. u 08:20

DIREKTORA Organizacije muzičkih autora Srbije (Sokoj) Dejana Manojlovića zamolili smo u dva mejla da odgovori na pitanja "Novosti" vezana za spornu izbornu skupštinu (koja to u stvari nije ni bila, budući da nije bilo rasprave, već samo glasanje), kao i na druge nepravilnosti na koje ukazuju sami muzičari.

СВЕ ПО ПРОПИСИМА: Директор Сокоја о спорној Скупштини и УО

Foto pi-ar

Odgovorio nam je na pitanja iz prvog mejla, ali, ne i na ona iz drugog, daleko intrigantnija, poput da li je tačno da je u godini u kojoj izvođači bukvalno nisu imali koncerte, turneje, pa samim tim i prihode, od para autora u Sokoju zaposlio petoricu svojih drugova kao savetnike, a jedan od njih je Janko Balandžić, predsednik izvršnog odbora Pokreta slobodnih građana. Koliko ima savetnika u Sokoju i ko ih plaća? Da li je tačno da je obračun plata izmešten u računovodstvo privatne agencije...

Komentarišući da li je izborna skupština Sokoja održana elektronski, kako bi se izbegla diskusija, rasprava i nezgodna pitanja, Manojlović je za naš list odgovorio da je 30. maja na snazi u Republici Srbiji i dalje bila na snazi zabrana okupljanja na javnom mestu u zatvorenom i otvorenom prostoru:

- U skladu sa propisima i u nameri da ne ugrozimo zdravlje i živote naših članova, opredelili smo se za elektronsku sednicu skupštine, koja je predviđena našim statutom i koja je ispunila sve demokratske standarde da članovi skupštine izraze svoju nesumnjivu volju, glasajući za ili protiv po svim tačkama dnevnog reda, što su oni i učinili i u visokom procentu usvojili sve predložene dokumente.

Što se tiče "Tin dram mjuzika" i njegovog ulaska u UO Sokoja, uprkos tome što vlasnik Slobodan Nešović Loka godinama unazad krši autorska prava muzičara, zbog čega je često na sudu, direktor Sokoja kaže da mnogi članovi imaju razne vrste međusobnih spornih odnosa, ali to ne može da utiče na njihova statusna prava, kao članova Sokoja.

- Izdavač "Tin dram mjuzik" već duži niz godina je u aktuelnom sazivu skupštine Sokoja, kandidovao se na izborima za UO i izabran je u ovaj organ.

Muzičari među sobom uveliko pričaju da će neki od njih ove godine imati umanjen prihod, zbog nedovoljnog broja emitovanja, što praktično znači da će pojedinci morati da vrate novac koji su u decembru dobili od Sokoja kao avans. Manojlović nam kaže da je takva situacija moguća, ali je praktično retka:

- Član u svakom slučaju ne vraća nikakav novac, međutim, taj ulazak u minus nadoknađuje od isplate autorske naknade za sledeću godinu. Akontacija se može isplatiti u visini od 30 odsto od prosečne naknade za proteklih pet godina, po osnovu takozvanih malih prava. Ukoliko po izvršenju obračuna ukupan iznos tantijema autora/nosioca prava bude niži od prethodno isplaćenog (što bi značilo da je autor/nosilac prava primio veći iznos nego što mu pripada), njegove buduće tantijeme mogu biti umanjene za iznos dugovanja, do isplate.

Sokoj će samo ove godine uložiti 29 miliona dinara na razvoj IT sistema. Kako je to moguće, kad ni skupština nije održana bar preko "Skajpa" ili "Zuma"?

- To će tek biti predmet rasprave prve sledeće, vanredne sednice skupštine Sokoja, za koju čekamo trenutak da bude održana uz prisustvo članova skupštine. Iznos od 29 miliona dinara predložen je u okviru finansijskog plana poslovanja za 2021, koji je usvojen na sednici skupštine velikom većinom glasova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024