SARADNJA NA RAZLIČITIM POLJIMA: Ambasadorka Francuske u poseti Bijeljini

19. 05. 2021. u 09:45

AMBASADOR Francuske u BiH Kristin Tudik posetila je danas Bijeljinu i u razgovoru sa rukovodstvom Gradske uprave najavila saradnju u oblasti ekonomije, privrede, kulture, kao i u brojnim drugim sferama.

САРАДЊА НА РАЗЛИЧИТИМ ПОЉИМА: Амбасадорка Француске у посети Бијељини

Foto: V. Mitrić

Grad Bijeljina je šampion u izučavanju francuskog jezika. To je  velika šansa za ovaj grad i budućnost mladih, jer mogu da studiraju na ovom jeziku.

- Francuski nije samo jezik književnosti, to je jezik poslovnog svijeta, interneta i 300 miliona ljudi govori ga na pet kontinenata. Upravo zahvaljujući ovom mestu šampiona, kada jer riječ o broju učenika koji uče francuski, mi ćemo sa Gradom Bijeljina započeti saradnju - istakla je ambasador Francuske i dodala da je sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem razgovarala o brojnim mogućnostima saradnje, na kojoj će se, kako je istakla, raditi sa velikim entuzijazmom.

Gradonačelnik Petrović izrazio je veliku zahvalnost Tudikovoj na poseti, ocenivši da je na ovaj način Bijeljina dobila snažnu podršu francuske ambasade.

- Ta saradnja će u narednom periodu biti sve snažnija kroz konkretne projekte koji se odnose na popularizaciju francuskog jezika i kulture, te stvaranje boljeg privrednog ambijenta. Zamolili smo francuskog ambasadora da svojim autoritetom, zajedno sa resornim odeljenjima Gradske uprave i francuskom ambasadom u BiH, osnažimo tu saradnju - naglasio je Petrović i najavio da će se u Bijeljini dozvole za pokretanje privrednih aktivnosti dobijati za kraće vreme nego do sada.

- Naše potencijalne investitore dočekaće nove poslovno-industrijske zone. Bijeljina poseduje potencijale obradivog poljoprivrednog zemljišta i reka, a ono gde je neophodno uložiti dodatne napore jeste rešavanje pitanja izvorišta geotermalnih voda u Banji Dvorovi, od koje želimo da napravimo moderan zdravstveno-turistički centar - ukazao je gradonačelnik. 

Petrović je upozorio i na nužnost smanjenja broja nezaposlenih.

- Broj nezaposlenih sa Biroa za zapošljavanje u Bijeljini želimo da smanjujemo-priča čelnik Bijeljine.

- Imamo obećanje ambasade Francuske da ćemo kroz saradnju sa gradskim resornim odeljenjima učiniti mnogo zajedničkih iskoraka na poljima ekonomije i kulture, te učiniti sve ono što će našim mladim ljudima koji uče francuski jezik omogućiti da ostanu na području grada, dočekaju svoje mlade kolege iz Francuske i njihove privrednike koji će ovde ulagati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024