CRNA GORA I TURSKA TOP-DESTINACIJE: Sa popuštanjem epidemioloških mera građani RS pohrlili u turističke agencije

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 05. 2021. u 10:45

NAKON prošle godine, koja je bila katastrofalna po turističke agencije u Srpskoj, ova već sad na početku nove letnje sezone dosta obećava.

ЦРНА ГОРА И ТУРСКА ТОП-ДЕСТИНАЦИЈЕ: Са попуштањем епидемиолошких мера грађани РС похрлили у туристичке агенције

Foto: "Kompas turs"

Sa padom broja zaraženih od virusa korona i popuštanjem mera građani uveliko rezervišu letovanja u agencijama. Zasad glavne destinacije su Crna Gora, Turska, Egipat i Hrvatska.

Kada se govori o uslovima za odlazak na letovanje PCR testovi su potrebni za Egipat, Tursku i Hrvatsku, dok za Crnu Goru ne treba nikakav test.

Cena desetodnevnog letovanja u Turskoj i Egiptu sa letom avionom se kreće od 1.000 do 1.200 maraka po osobi. U Crnoj Gori je nešto jeftinije i može se naći dobar desetodnevni aranžman u hotelima za 800 maraka, ali se mora uračunati i prevoz do Crne Gore.

Zoran Preradović, direktor agencije "Unis turs" iz Banjaluke, kaže za "Novosti" da će sezona biti i više nego uspešna ukoliko Grčka otvori svoje granice i za građane sa pasošem BiH. Prema njegovim rečima, sa Grčkom u ponudi turističke agencije iz RS već mogu razmišljati o odličnoj sezoni i vraćanju na nivo rada pre korone.

- Sad imamo pet puta više posla nego u maju prošle godine. Nije to još onaj nivo od pre korone, ali smo optimisti da će godina biti dobra. To se već vidi prema interesu i rezervacijama građana - kaže Preradović i dodaje da su prošle godine polovinom maja turističke agencije izgledale avetinjski.

On kaže da su ove godine znatno povoljnije cene smeštaja u Crnoj Gori i Hrvatskoj nego pre epidemije. Tako sada građani mogu za 30 do 40 odsto jeftinije da plate smeštaj u hotelima.

Foto: B. R.

- Građani imaju i opciju plaćanja na rate koju masovno koriste. Naši klijenti letovanja mogu plaćati od četiri do 10 rata - ističe Preradović.

Mladen Račić, direktor agencije "Kompas turs", kaže za "Novosti" da su procene svetskih turističkih organizacija da će se tek 2024. godine turizam vratiti na nivo od pre korone.

- Građani traže sve informacije o cenama i PCR testovima. Rezervišu se najviše Crna Gora, Egipat i Turska - kaže Račić.

On kaže da će hit ove godine biti Grčka ukoliko se dopusti ulazak građanima sa bosanskohercegovačkim pasošem i podseća da zabrana ulaska građana sa ovim pasošem u Grčku traje do 25 maja.

PREPOLOVLjEN BROJ AGENCIJA

MLADEN Račić, direktor "Kompas tursa", kaže da je korona prepolovila broj turističkih agencija u Banjaluci.

- Nekada nas je bilo 20, a sada nas je ostalo desetak. Pad posla je doneo i zatvaranje agencija - kaže Račić.

- Imamo ogromno interesovanje građana za Grčku i svi čekamo da se donese odluka da se sa pasošem BiH može u Grčku - ističe Račić.

Banjalučani koje smo zatekle u turističkim agencijama kažu za naš list da jedva čekaju odlazak na more, jer su prošle godine odmore uglavnom proveli kod svoje kuće.

- Rezervisali smo porodično već Crnu Goru, odnosno idemo u Budvu. Razmišljali smo o Turskoj, ali opet Crna Gora nam je bliže i, ukoliko bude nekih problema sa koronom, možemo se pre vratiti kući - kaže Banjalučanka Marina K.

Banjalučanin Igor P. kaže da će sačekati još koju sedmicu sa rezervacijom, jer bi voleo da ide u Grčku.

- Ukoliko ne budem mogao u Grčku sa porodicom, onda idemo u Tursku, jer su smeštaj i usluga u toj zemlji mnogo bolji nego za isti novac u Crnoj Gori - ističe Igor.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju