PET ODSTO POVEĆANJE IZNOSA ZA PLATE: Dobre vesti za zaposlene u obrazovanju, nauci i kulturi u Republici Srpskoj

S.M.

12. 05. 2021. u 13:55

IZNOS sredstava namenjenih za plate zaposlenima u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, koji se finansiraju iz budžeta Republike Srpske trebalo bi da bude povećan za pet odsto, a u narednim danima treba da se dogovore konkretni obračuni, poručeno je nakon sastanka resornih ministara i predstavnika Sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

ПЕТ ОДСТО ПОВЕЋАЊЕ ИЗНОСА ЗА ПЛАТЕ: Добре вести за запослене у образовању, науци и култури у Републици Српској

Foto: Novosti

Ministar prosvete i kulture RS Natalija Trivić istakla je da bi povećanje od pet odsto, na postojeći budžet od 343 miliona KM, koji se izdvaja na godišnjem nivou za plate za zaposlene u osnovne i srednje škole, đačke domove, srednjoškolske centre i zaposlene u oblasti kulture, značilo dodatnih 16 miliona KM godišnje.


-To je okvirni iznos u koji bi predstavnici sindikata i resornih ministarstava trebalo da ukalkulišu povećanje plata - rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.
Prema njenim rečima, važno je da je ovo konstantan nastavak rada Vlade RS na povećanju plata u prosveti, te da je ovo treće povećanje plata u poslednje tri godine.
-Smatram da su to dobri strateški pravci Vlade na dobrobit svih zaposlenih u obrazovanju - dodala je Trivićeva.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević izrazio je veliko zadovoljstvo što već treći put za dve i po godine dolazi do povećanja plata radnicima u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda.
-Nije lako u vremenu pandemije i globalne krize obezbediti nešto ovako, ali to pokazuje sposobnost same Vlade, ali dobru saradnju sa sindikatom. To će se sigurno i nastaviti - rekao je Rajčević.

On je pojasnio da je na sastanku razgovarano o samim principima za povećanje plata, te da se pregovori nastavljaju.
-Krećemo se u okvirima povećanja do pet odsto u odnosu na izdvajanja za plate zaposlenih u celokupnom obrazovnom sektoru - rekao je Rajčević.

Predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić rekao je da se povećanje odnosi na zaposlene u institucijama obrazovanja, nauke i kulture, koje se finansiraju iz budžeta RS.

-Danas smo dogovorili određene smernice i iznose u okviru kojih treba da se krećemo. Sindikat je na tom istom fonu. Naš nekakav zahtjev je bio da oni radnici koji imaju najmanje plate dobiju procentualno najveći iznos, a oni radnici koji imaju najveće plate, procentualno najmanji iznos, odnosno da to povećanje za sve radnike bude 50 KM - pojasnio je Gnjatić.

On je dodao da bi to značilo povećanje sredstava za plate za 17,5 miliona KM na godišnjem nivou.
-Verujem da ćemo u narednim danima doći do najboljih rešenja kako bi svi radnici bili zadovoljni. Ono što je najvažnije jeste da imamo povećanje plata - naglasio je Gnjatić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)