ENTITETI SU POSTOJALI I PRE DEJTONA: Milorad Dodik posle izjava iz PIK - Red je da o svojim životima odlučujemo u miru i sami

S. M.

27. 04. 2021. u 19:09

PREDSEDAVAJUĆI Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da stavovi Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIK) nastavljaju da služe i povlađuju politici političkih predstavnika bošnjačkog naroda, od kojih smo neki dan čuli da nismo samo stanovnici manjeg be-ha entiteta, kako nas vole zvati, već da smo genocidaši.

ЕНТИТЕТИ СУ ПОСТОЈАЛИ И ПРЕ ДЕЈТОНА: Милорад Додик после изјава из ПИК - Ред је да о својим животима одлучујемо у миру и сами

Foto: Printscreen

- Kada su već odlučili da potroše papir i da se oglase, članovi PIK imali su priliku da poruče svojim bošnjačkim partnerima da ne mogu graditi državu sa onima koje 25 godina pokušavaju razvlastiti, omalovažiti, a sada i direktno vređati - poručio je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše zajedničku izjavu Upravnog odbora PIK, koju nije podržala Ruska Federacija, u kojoj su osudili "trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi mirna disolucija BiH", Dodik je naglasio da Republika Srpska zadržava pravo da o budućnosti BiH razgovara i pregovara, ali ne sa članicama Upravnog odbora PIK već sa drugim entitetom i druga dva naroda, koji su prema Ustavu BiH konstitutivni.

- Upravo nam Ustav BiH to garantuje, jer smo kao Republika Srpska strana potpisnica Dejtonskog sporazuma i potpisnica Aneksa 4. - tog sporazuma, što je Ustav BiH, ali i svih drugih aneksa, uključujući i Aneks 10 - naveo je Dodik.

On je konstatovao da se Upravni odbor PIK u kontinuitetu služi neistinama, pokušavajući da održe iluziju o BiH, prenebregavajući činjenice.

- Jedna od njih je da su entiteti postojali i pre Dejtona, o čemu svedoče ženevski i njujorški principi, koji su prethodili mirovnoj konfereniciji u Dejtonu, a deo su preambule Dejtonskog sporazuma. To znači da su entiteti postojali i bili prihvaćeni i pre kreiranja današnje BiH. Iz svega sledi logičan i pravno utemeljen zaključak - ako je nešto postojalo pre dejtonske BiH, može i posle - istakao predsedavajući Predsedništva BiH.

Što se tiče granica među entitetima, Dodik je naveo da su one utvrđene međunarodnim sporazumom u Dejtonu i ne mogu se brisati gumicom, kako bi neki u Sarajevu želeli.

- Republika Srpska i Federacija BiH su se razgraničile 1995. godine i to je činjenica koja se nekima danas možda ne dopada. Mi ostajemo privrženi ideji da o budućnosti BiH razgovaramo ipak sa Federacijom BiH a ne neizabranim stranim službenicima u Sarajevu. Tako propisuje sam Ustav, a tako je i logičnije. I mi i ljudi iz Federacije ovde imamo životne mandate. Red je da o svojim životima u miru odlučujemo sami - poručio je Dodik.

Upravni odbor PIK u jučerašnjoj zajedničkoj izjavi, koju nije podržala Ruska Federacija, osudio je "trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi mirna disolucija BiH".

U izjavi se ističe da se to posebno odnosi na, kako kažu, konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nosioci funkcija na nivou BiH u pravcu pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada BiH putem kampanje oglašavanja na internetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)