AMBASADA SAD U SARAJEVU: Retorika o seceonizmu i ratu opasna

Tanjug

21. 04. 2021. u 17:53

AMBASADA SAD u Sarajevu je izjavu srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika o mirnom razlazu u BiH poistovetila sa izjavom lidera SDA Bakira Izetbegovića, da je spreman da povede ljude u rat, uz ocenu da je retorika o ratu i secesionizmu opasna.

АМБАСАДА САД У САРАЈЕВУ: Реторика о сецеонизму и рату опасна

Foto Novosti

-Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom- saopšeno je za sarajevski Avaz iz Ambasade SAD.

Na pitanje da komentarisu izjave Dodika i Izetbegovića, iz tog dipomatskog predstavništva su poručili da građani od svojih lidera zaslužuju više od, kako kažu, remetilačkog deovanja s ciljem skretanja pažnje sa pokretanja primarnih ekonomskih i izbornih reformi, te reformi iz oblasti vladavine zakona uz pomoć kojih će ova zemlja krenuti napred.

-Zapaljiva retorika koja govori o ratu, secesionizmu i BiH opasna je, neodgovorna i neprihvatljiva. Što se tiče statusa BiH kao države, tu nisu bitna mišljenja, nego činjenice i međunarodno pravo. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom- navodi se u odgovoru.

Ukazuju da ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju pravo na otcepljenje ni jednom od dva entiteta. -Svako delovanje usmereno na razgradnju BiH predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH- naveli su iz Ambasade SAD.

Podsećaju da je stav SAD po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i budućnosti BiH kao jedinstvene države predodređene za evroatlantsku zajednicu dobro poznat i nepromenjen.

-Mi smo privrženi principima Dejtona- poručili su iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOGME GA JE ZATRESLO... POPUT EKSPLOZIJE: Podrhtavanje tla uznemirilo komšiluk