BORBA NIJE BILA UZALUDNA: U Miloševcu kraj Modriče obeležena godišnjica formiranja čete VRS

V.B.

17. 04. 2021. u 19:04

BORAČKA organizacija iz Miloševca kod Modriče obeležila je 29.godina od formiranja čete VRS u proteklom ratu. Godišnjica čete obeležena je skrmno, služenjem parastosa i polaganjem cveća na spomenik za 21 poginulog boraca i civila iz ovog sela u predhodnom otadžbinskom ratu .

БОРБА НИЈЕ БИЛА УЗАЛУДНА: У Милошевцу крај Модриче обележена годишњица формирања чете ВРС

Foto: V.B.

Kad je trebalo braniti Srpsku svi sposobni muškarci iz sela su stali u iste redove. Tako je tokom trogodišnjeg odbrambeno otadžbinskog rata u miloševačkoj četi bilo angažovano 405 boraca, a 60 civila je radilo u seoskoj civilnoj zaštiti.

-Ovaj dan pre 29 godina niko od nas nije želeo, došao je sam, nametnuli su nam borbu da se branimo. Bili smo na brojnim ratištima. Borba za Koridor je bila nešto posebno. Branili smo Srpsku ovdje u Posavini, zatim na Trebevskom, Dobojskom i Glamočkom ratištu. Posle gotovo tri decenije od rata status boraca je nikakav, kastrofalan i mora se nešto menjati na tom planu. – kaže ogorčeno Dragan Ilić nekadašnji komandir čete i predsednik Boračke organizacie u Miloševcu..

Na oltar Republike Srpske svoje živote položilo je 9 boraca i 12 civila iz Miloševca, a iza njih je ostalo 19 dece. U ratu je 27 miloševljana bilo ranjeno. Prva žrtva odbrane sela bio je Milan Gunjević koji je poginuo 5. maja 1992. godine skoro na svom kućnom pragu.

-Taj dan nikada neću zaboraviti kad su mi javili da je Milan poginuo. Od tada je za sve nas smrt bila normalna pojava. Ginuli su nam komšije, prijatelji, rođaci. Borili smo se za ovu Republiku Srpsku, međutim mi danas nismo uvaženi iako kao član Skupštine boračke organizacije Republike Srpske stalno tražim da borci budu povlašteni u svim segmentima društva, pa ipak naš status je nikakav jer niko ne čuje naše vapaje a sve nas je manje.- ističe Savo Ilić demobilisani borac Miloševačke čete.

- Od kraja rata 1995.godine do danas umrlo je 125 demobilisanih boraca od raznih bolesti koje su direktno posledica rata.

- Tu smo da evociramo uspomene na naše borce, da ima zapalimo sveću i da izrazimo zahvalnost za ono što su uradili u stvaranju Republike Srpske. Lokalna uprava obećava da će u narednom periodu mnogo više posvetiti pažnju boračkoj populaciji u ostvarivanju njihovih prva i borci moraju biti prioritetu u svim pravima.- zaključio je Mladen Milotić zamenik načelnika opštine Modriča. Obeležavanje je proteklo poštujući mere zaštite od kovida, a vence na spomen obeležje u Miloševcu položile su delegacije opštine Modriča, Opštinske i mesne boračke organizacije i nekadašnji pripadnici ove čete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!