POLAZNA TAČKA ZA UKIDANJE SRPSKE: Šta se krije iza Blinkenovog pisma upućenog Predsedništvu BiH; Bošnjaci žele entitete da pretvore u regije

S. M.

03. 04. 2021. u 08:00

NAKON što je u Sarajevo, u Predsedništvo BiH, stiglo pismo američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u kojem, između ostalog, poziva na ograničene ustavne promene u BiH, i gde navodi da Dejtonski sporazum "nije urezan u kamen" pa da ne može da se menja, u bošnjačkom političkom korpusu to vide kao šansu za otvaranje širih ustavnih reformi.

ПОЛАЗНА ТАЧКА ЗА УКИДАЊЕ СРПСКЕ: Шта се крије иза Блинкеновог писма упућеног Председништву БиХ; Бошњаци желе ентитете да претворе у регије

Arhiva

Kako prenose izvori "Novosti", iako poruka iz Vašingtona u prvi plan ističe promene izbornog zakonodavstva kroz ustavne reforme, Bošnjaci planiraju da je iskoriste kao polaznu tačku za otvaranje priče o velikoj promeni Ustava BiH i usvajanju rešenja poznatih kao "Dejton 2", a gde je cilj kroz ustavne reforme ukinuti entitetsko glasanje, napraviti unitarnu BiH, a entitete pretvoriti u regije. U tom smeru oni uveliko lobiraju u SAD kod nove administracije da ustavne reforme BiH budu među prioritetima američke spoljne politike u Evropi.

Ipak, iz Republike Srpske stiže oštar odgovor da pokretanje ustavnih reformi bez konsenzusa sva tri naroda i svih političkih subjekata znači otvaranje Pandorine kutije koja neće doneti ništa dobro BiH. Tako Nenad Stevandić, predsedavajući Srpskom klubu u Parlamentu BiH, kaže, za "Novosti", da ako Dejtonski sporazum nije urezan u kamenu onda za RS nije sporno ući u ustavne reforme BiH, ali ako će to označiti vraćanje Vojske RS, poreza, carina, ukidanje Veća naroda RS i raspisivanje referendum a o samostalnosti Srpske:

- Srpska zna šta Sarajevo želi kroz ustavne reforme, pa evo nek i oni znaju kako će to izgledati iz naše perspektive.

Stevandić kaže da od završetka rata sarajevska politika traži saveznika u svetu da uništi Srpsku.

- Ako Bošnjaci huškanjem protiv RS već deceniju žele da prave novi ustav, onda je svaki pokušaj osuđen na propast. Sarajevo mora znati da Srpskoj niko ne može nametati rešenja, osim srpskog naroda na referendumu.

Branislav Borenović, predsednik PDP, navodi za "Novosti" da je svako otvaranje ustavnih promena sa nekim velikim očekivanjima veoma opasno za BiH:

- Oko presude za ljudska prava Sejdić - Finci se može razgovarati, ali i to je pitanje za FBiH. Očekivati ustavne promene sa dijametralno suprotnim stavovima bilo bi otvaranje Pandorine kutije koja može imati nesagledive posledice po BiH. Mislim da Sarajevo treba da shvati da sadašnji Dejtonski principi i ustavni okvir najbolje čuvaju BiH, pa samim tim i Sarajevo.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja kaže da je ustavna materija takve prirode da nijedno nametnuto rešenje ne može opstati:

- Jedini način da se obezbede uslovi da BiH dobije novi ustav, a koji će biti prihvatljiv za sve građane, jeste uz konsenzus svih političkih subjekata i uz podršku građana. Sve ostalo kroz nametanje je u startu osuđeno na propast. Toga je svesna i Amerika, ali ne i Sarajevo.

DODIK: DOBILI SU PO NOSU

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Blinken jasno u pismu članovima Predsedništva naveo da nema priče o "Dejtonu 2". On je ocenio da je bošnjačka strana "dobila po nosu", jer iluzorno očekuje da će za njih neko nešto uraditi u BiH.

- Pozivam ih da razgovaramo i postignemo održiv dogovor koji će biti u interesu svih - kazao je Dodik, i naglasio da nema šanse da se u BiH bilo šta promeni na štetu Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)