KORONA ODNELA JEDNU OPŠTINU! Koliko je pandemija kovida 19 u prošloj godini pogoršala demografsku sliku Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 04. 2021. u 08:12

EPIDEMIJA virusa korona odnela je za godinu dana u Republici Srpskoj oko 3.000 života. Kada se zna da u Srpskoj ima čak 12 opština sa manje od tri hiljade stanovnika, onda se jasno vidi da je korona za godinu dana "odnela" jednu opštinu u Srpskoj!

КОРОНА ОДНЕЛА ЈЕДНУ ОПШТИНУ! Колико је пандемија ковида 19 у прошлој години погоршала демографску слику Српске

Usled opasnog virusa povećan mortalitet građana / Foto Novosti

Na spisku opština u RS koje imaju manje od 3.000 stanovnika su Berkovići, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Krupa na Uni, Kupres, Novo Goražde, Oštra Luka, Petrovac i Trnovo.

Sagovornici "Novosti" kažu da korona donosi mnoge negativne posledice po i onako lošu demografsku sliku RS i povećava dodatno broj umrlih. Aleksandar Majić, demograf i potpredsednik Centra za demografska istraživanja, kaže da je pandemija povećala smrtnost u Srpskoj za 13 odsto, u odnosu na raniji petogodišnji prosek.

- Kada gledamo svetske proseke Srpska je četvrta na svetu i po broju umrlih na milion stanovnika. Demografska slika RS doživljava veliku promenu u pandemiji jer na terenu imamo i smanjenje nataliteta i sklapanja brakova, gde je pad za čak 20 odsto - pojašnjava Majić.

On kaže da će se sve posledice pandemije virusa korona u Srpskoj videti za godinu dana nakon što se situacija sa pandemijom stabilizuje i život vrati u normalu.

- Sva svetska istraživanja pokazuju da nakon pandemije dođe do "bejbi buma", pa eto nadamo se da će tako biti i kod nas, jer godinama imamo negativan priraštaj. U RS godišnje umire oko 15.000 ljudi, a rađa se oko 9.400 i to je negativna pojava koja traje godinama. Kad se na to doda i povećana smrtnost usled pandemije onda RS ima mnogo problema da održi broj stanovnika - ističe Majić.

Prema njegovim rečima, pandemija virusa korona je povećala mortalitet i kod građana RS koji imaju neku hroničnu bolest.

- Zvanično svaki drugi umrli u RS pre pandemije je preminuo od neke od kardiovaskularnih bolesti. U procentima više od 80 odsto ljudi umire od neke hronične bolesti - istakao je Majić.

Pandemija virusa korona pored velike smrtnosti, donela je i velike probleme u funkcionisanju lokalnih zajednica Srpske. Ljubiša Ćosić, predsednik Saveza opština i gradova RS, kaže da je za godinu dana korona "ugasila" jednu opštinu u Srpskoj što je za zemlju sa oko milion stanovnika veliki problem. On kaže da kada se gledaju zvanični podaci prema kojima je korona odnela skoro 3.000 života i gde ima oko 54.000 zaraženih, onda građani moraju ozbiljno shvatiti poštovanje mera zaštite kako se bolest ne bi dodatno širila.

- Pandemija se pored udara na demografsku sliku odrazila i na privrednu aktivnost, kao i na kvalitet života građana. Privredne aktivnosti u lokalnim zajednicama mnogo trpe, a evidentan je i pad prihoda na lokalu - ističe Ćosić.

U BOLNICAMA OKO 1.300 PACIJENATA!

PREMA zvaničnim podacima, na bolničkom lečenju u RS se zbog virusa korona našlo više od 1.300 osoba. Na respiratorima u zdravstevnim ustanovama je više od stotinu pacijenata. Pod zdrvatsvenim nadzorom se nalazi oko 11.100 osoba. Do sada je u Srpskoj potvrđeno 54.538 slučajeva virusa korona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije