SVE GORA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U BIJELJINI: Čak 71 odsto testiranih pozitivno na koronu

V.Mitrić

30. 03. 2021. u 10:17

U GRADU Bijeljina se povećava broj građana zaraženih virusom kovid-19, kao i postotak zaraženih među testiranim sugrađanima koji je u sedmici od 22. do 28. marta dostigao čak 71 odsto.

СВЕ ГОРА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У БИЈЕЉИНИ: Чак 71 одсто тестираних позитивно на корону

Foto: V.Mitrić

Imajući u vidu te pokazatelje i očekivano dalje pogoršanje epidemiološke situacije, potrebno je strogo pridržavanje, odnosno kontrolisanje primene svih propisanih epidemioloških mjra, zaključeno je na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin je istakla da u kovid-ambulantama Doma zdravlja radi pet kovid-timova, a vakcinacija se odvija bez problema i ponovila da je masovna vakcinacija stanovništva jedini način da se epidemija stavi pod kontrolu. Prethodne sedmice obavljena je dezinfekcija niza javnih ustanova, među kojima su bile Bolnica, Dom zdravlja, ambulante porodične medicine, srednje škole, Banje Dvorovi, zatvora, Privrednog suda, gradske Biblioteke, dva granična prelaza... Takođe, Bolnici „Sveti Vračevi“ odobreno je sedam respiratora obezeđenih iz donacije Republike Srbije

Gradska odeljenja komunalne policije i inspekcijskih poslova prethodne sedmice su u saradnji sa Policijskom upravom Bijeljina i republičkim inspekcijskim organima izvršili nekoliko stotina kontrola poštovanja mera koje je propisao Republički štab za vanredne situacije, pri čemu nije bilo težih kršenja mera, sem izdavanja dva prekršajna naloga, odnosno rešenja o zatvaranju tržnih centara.

Na ovoj sednici je istaknuto da često menjanje mjera, uglavnom njihovo popuštanje, predstavlja problem kako kontrolnim organima, tako i privrednicima. 

Imajući u vidu i da epidemiološke mere, koje u manjoj ili većoj meri traju duže od godinu dana, znatno otežavaju privredni život, na sledeću sednicu Štaba biće pozvani predstavnici Područne privredne komore i Privrednog sav eta Grada Bijeljina kako bi bile razmotrene dodatne mogućnosti za podršku privredi.

 Gradski štab je uskladio svoje mere sa merama Republičkog štaba kojima je dozvoljen rad frizerima i apotekama u okviru tržnih centara, odnosno, produženo je dozvoljeno vrijeme za dostavu hrane do 22 časa.

Takođe, doneta je odluka i da se u objektima koji prodaju prehrambene proizvode bude odvojen prostor u kojem se prodaju ti proizvodi od prostora u kojim se prodaju drugi proizvodi široke potrošnje. Štab je uputio i apel verskim zajednicama da obrate više pažnje na poštovanje epidemioloških mera u svojim prostorima, pre svega, korišćenje zaštitnih maski prilikom verskih službi.

Trenutno je u Gradu Bijeljina registrovano 615 stanovnika pozitivnih na virus kovid-19, od čega je dvadesetoro dece školskog uzrasta. Na lečenju u kovid-bolnicama je 70 pacijenata, od kojih dve trećine ima tešku kliničku sliku. Na respiratore je priključeno 17 bolesnika, a 43 je na kiseoničkoj terapiji. U protekla 24 časa od posčedica zaraze virusom kovid-19 preminula su dva pacijenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)