DOBOJ TUŽIO NATO: Okružno tužilaštvo pokrenulo istragu zbog ratnih zločina iz 1995.

S. MIŠLjENOVIĆ

17. 03. 2021. u 22:43

DOBOJSKO Okružno javno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv NN izvršioca ili više njih zbog sumnje da su počinili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva prilikom NATO bombardovanja 1995. godine u agvustu i septembru kada su rušeni i vojni i civilni objekti u opštinama Doboj i Teslić, a na desetine civila ubijeno u naletima aviona NATO.

ДОБОЈ ТУЖИО НАТО: Окружно тужилаштво покренуло истрагу због ратних злочина из 1995.

Foto RTV Doboj

Pokretanje istrage protiv NATO za bombardovanje srpskih opština i ubijanje srpskih civila je prva takva u istoriji Republike Srpske.

Pravobranilac RS Milimir Govedarica kaže, za Novosti, da se ova institucija priključila krivičnom gonjenju kao i podnošenjeu imovinsko-pravnog zahteva protiv počinilaca bombardovanja civilnog stanovništva i objekta Doboja i Teslića.

- Tužilaštvo nas je obavestilo o istrazi i dalo nam mogućnost da u skladu sa zakonom podnesemo imovinsko-pravni zahtev protiv učinilaca. Mi već pripremamo imovinsko-pravni zahtev u ime Republike Srpske i insistiramo na krivičnom gonjenju i naplati štete od učinilaca - poručio je Govedarica.

Kada se govori o broju oštećenih u pomenutom predmetu koji je u OJT Doboj na spisku se nalazi 29 osoba iz Doboja i Teslića.

Milimir Govedarica, Foto Glassrpke

Milan Miličević, načelnik opštine Teslić, kaže, za Novosti, da je pravda spora ali dostižna i da nikada nije kasno da se kazni NATO i počinioci ratnih zločina nad civilima.

- Teslić je pretrpio strahovita razaranja u ratu. Pokretanje istrage protiv NATO je odličan potez jer krivično delo ratno zločina ne zastareva - kaže Miličević.

MNOGO JE SVEDOKA

TOKOM istrage Okružnog javnog tužilaštva u Doboju protiv NN lica osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva prilikom NATO bombardovanja Doboja i Teslića 1995. godine biće saslušan veći broj svedoka i oštećenih, te pribavljena dokumentacija o materijalnoj šteti na objektima, kao i medicinska dokumentacija o poginulim i povređenim licima u ovoj agresiji, potvrđeno je "Novostima" u OTJ.

Inače, NATO bombardovanja Republike Srpske trajalo je od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine i stradalo je više od 100 civila, a stanovništvo i danas trpi zdravstvene posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom. Na položaje Vojske Republike Srpske NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

Akciju nazvanu "Namerna sila", u kojoj je prilikom bombardovanja koristio radioaktivnu municiju sa osiromašenim uranijumom, NATO je pravdao eksplozijom na sarajevskoj pijaci Markale, 28. avgusta 1995. godine, za koju su optuženi Srbi, iako je u izveštaju nezavisne komisije iz tog perioda navedeno da "ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja".

NATO je istovremeno sa "Namernom silom" pokrenuo i akciju "Mrtvo oko", čiji je cilj bio da se onesposobi protivvazdušni sistem odbrane Vojske RS.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!