NAJMLAĐA ŽRTVA IMALA 17 GODINA: U Brodu obeležena 29. godišnjica agresije Hrvatske i ubistava srpskih civila

S. M. - V. B.

04. 03. 2021. u 06:08

SLUŽENjEM parastosa poginulim srpskim borcima i civilima, juče je u opštini Brod obeleženo 29 godina od agresije Hrvatske vojske na tu opštinu.

НАЈМЛАЂА ЖРТВА ИМАЛА 17 ГОДИНА: У Броду обележена 29. годишњица агресије Хрватске и убистава српских цивила

Foto SRNA

Načelnik Broda Zoran Vidić rekao je da je 3. mart podsetnik na cenu koju su Brođani morali platiti 1992. godine, kada je hrvatska država izvršila agresiju na tu lokalnu zajednicu.

- Tog dana je iz Slavonskog Broda preko mosta u Brod prešao veliki broj dobro naoružanih hrvatskih vojnika sa teškim naoružanjem. Napad na srpsko stanovništvo počeo je na glavnom putu Brod - Derventa, kada su hrvatsko-muslimanske snage zajedno sa 108. Brigadom Zbora narodne garde zauzele centar grada - izjavio je Vidić.

Napad na Brod 3. marta bio je uvod u najsvirepije zločine koji su se tog meseca dogodili na području ove opštine.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Pripadnici Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. u Sijekovcu ubili su devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz tog prigradskog naselja. Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine.

LOGORI

PREŽIVELI svedoci tog vremena opisuju da je nastavljeno zastrašivanje lokalnog srpskog stanovništva fizičkim maltretiranjem, pljačkama i odvođenjem u logore.

Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. kada je general Slavko Lisica osmišljenom vojnom akcijom predvodio jedinice koje su oslobodile područje Opštine Brod. Od 3. marta do potpunog proterivanja Srba sa prostora opštine poginulo je 85 pripadnika tadašnjeg teritorijalnog sastava odbrane i 33 vojnika JNA koji su se našli na prostoru Broda. Mara Marinković je u ratu izgubila sina Dejana, kojeg je pronašla nakon 15 godina i sahranila.

- Bio je vojnik JNA, došao je na odsustvo i nije se mogao vratiti, već se pridužio Vranjskom bataljonu. Bio je zarobljen i odveden u Slavonski Brod, ranjen u ruku, a tamo su ga ubili. Zahvaljujući DNK analizi sam ga pronašla i sahranila nakon 15 godina - dodala je Marinkovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći