I BANJALUKA ODALA POČAST PANONSKOM MORNARU: Više stotina Banjalučana upalilo sveće za Balaševića (FOTO/VIDEO)

O.M.

21. 02. 2021. u 21:41

VIŠE stotina Banjalučana okupila se na platou oko Hrama Hrista Spasitelja kako bi odali počast preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću.

И БАЊАЛУКА ОДАЛА ПОЧАСТ ПАНОНСКОМ МОРНАРУ: Више стотина Бањалучана упалило свеће за Балашевића (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: O.M.

Mnogi građani zapalili su sveće i doneli ruže, dok će na zgradi Banskog dvora biti realizovana projekcija posvećena Balaševiću. U pozadini se čuju najveći Balaševićevi hitovi.

Foto: O.M.

Banjaluka i slavni kantautor nisu bili u dobrim odnosima i Balašević od rata nije održao nijedan koncert u gradu na Vrbasu.

Bivši gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je, nakon Balaševićeve smrti, na društvenim mrežama napisao:

- Javnosti nije poznato da smo 2017. godine uspostavili kontakt sa Balaševićem. Da se prevaziđu "ružne riječi", pre svega zbog svevremene Balaševićeve muzike. Prepiska je bila uspešna i krenuli smo u razgovor o mogućem gostovanju u Banjaluci. Ali...

U intervjuu iz 2018. Balašević je otkrio kako je došlo do "nesporazuma" između njega i Banjaluke. Tada je pojasnio da je sve počelo od njegovog direktnog uključenja u program jedne banjalučke radio stanice na početku rata u BiH.

- Onda sam se uključio u program, kada je krenuo taj rat i kad nismo znali šta će ružno ispasti i voditelj mi je kazao: Kad ćemo se opet videti u Banjaluci? Ja sam rekao: Kada se opet skupe svi koji su bili na poslednjem koncertu. Onda mi je on postavio trik pitanje: Misliš na ove što su pobegli iz Banjaluke? Svakako se ne može izvući iz te zamke, rekao sam: Mislim na sve koji su bili na poslednjem koncertu, a on je rekao: Dobro, onda ne moraš ni dolaziti.

Foto: O.M.

- Tu je počeo taj neki nesporazum koji se nažalost nastavio. To nije nesporazum mene i Banjaluke, nego mene i ljudi koji se nekad oglašavaju u ime Banjaluke. Koncerti u Sarajevu su bili organizovani za decu koja su izgubili nogu od mina. Oni imaju dodatni problem da rastu i proteza koju nose se menja kao broj obuće i to je jedan problem koji smo hteli malo da ublažimo. Hteli smo to rasporediti na tri dela. Meni je javljeno iz Kinderdorfa da donacija nije prihvaćena u srpskom delu. To nema više veze sa mnom i Banjalukom i tako je počelo to negativno, koje ja nikada nisam forsirao. Ubeđen sam da sada kada bih otišao u Banjaluku da bi bio super koncert...

Foto: O.M.

- Žao što je tako daleko otišlo, Banjaluka je meni vrlo drag grad, podseća me na Novi Sad, ravna je u odnosu na druge gradove u BiH pa me geografski podseća s tim širokim ulicama, drvećem, zelenilom da sam je stavio u svoj roman - rekao je u jednom intervjuu za Đorđe Balašević.

Balašević je preminuo 19. februara. Sahranjen je danas u užem krugu porodice, a u Novom Sadu 21. februar proglašen je Danom žalosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći