ŽRTVE SE NE SMEJU ZABORAVITI: U Bijeljini obeležen Dan boraca Republike Srpske (FOTO)

V. MITRIĆ

14. 02. 2021. u 17:38

POLAGANjEM venaca na spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, Gradska boračka organizacija Bijeljina obeležila je 14. februar – Dan boračke organizacije Republike Srpske, kao i 15. februar – Dan boraca Srpske, koji je ustanovljen u znak sećanja na podizanje Prvog srpskog ustanka.

ЖРТВЕ СЕ НЕ СМЕЈУ ЗАБОРАВИТИ: У Бијељини обeлежен Дан бораца Републике Српске (ФОТО)

Foto V. Mitrić

Sekretar Gradske boračke organizacije Radan Ostojić podsetio je da je tokom odbrambeno-otadžbinskog rata više od 21.000 boraca dalo živote za nastanak Republike Srpske.

- Iz odbrambeno-otadžbinskog rata izašla je 41.000 ratnih vojnih invalida, a više od 200.000 ljudi učestvovalo je u stvaranju Republike u kojoj živimo. Na današnji dan, 1804. godine, u Orašcu je srpski narod doneo odluku o podizanju Prvog srpskog ustanka i ideje koje su tada proklamovane bile su nam vodilja i od 1992. do 1995. godine, kada smo prvi put u istoriji uspeli da stvorimo srpsku republiku zapadno od reke Drine - naveo je Ostojić.

On je dodao da položaj boraca u društvu nije onakav kakav zaslužuju, te apelovao da republička vlast utiče na bolji status ove populacije.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović istakao je da se mora čuvati sećanje na više od 1.000 poginulih boraca sa područja Semberije i više od 2.000 ranjenih.

- Imamo dužnost i obavezu da čuvamo našu Republiku Srpsku, da posredstvom Gradske uprave poboljšamo status boraca, ratnih-vojnih invalida i članova porodica poginulih. U vreme rata, patriotizam je bio stvoriti Republiku Srpsku, a danas je patriotizam poboljšanje statusa onih koji su živote ugradili u njene temelje. Naše mlade naraštaje moramo učiti da čuvaju uspomenu na borce i vode računa o svojoj Republici, kao trajnoj kategoriji – naglasio je Petrović.

Nakon polaganja venaca, organizovana je poseta Spomen-sobi koja je posvećena borcima 18 ratnih jedinica Istočnobosanskog korpusa Vojske RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)