ZVANIČNICI RS NA SLAVLJU: Derventa najmlađi grad u Srpskoj (FOTO)

N. ĐURIĆ

11. 02. 2021. u 22:50

NAKON što je Narodna skupština Republike Srpske danas usvojila zakon o gradu Derventa, kojim je ova sada već bivša opština dobila status devetog i istovremeno najmlađeg grada u Srpskoj, na ovdašnjem Trgu oslobođenja večeras je upriličena prigodna svečanost, kojoj su prisustvovali i najviši zvaničnici RS.

ЗВАНИЧНИЦИ РС НА СЛАВЉУ: Дервента најмлађи град у Српској (ФОТО)

Foto N. Đurić

Vatrometu je prethodio sastanak premijera Srpske Radovana Viškovića i srpskog člana predsedavajućeg predsedništva BiH Milorada Dodika sa Miloradom Simićem, sada gradonačelnikom, i takođe SNSD-ovim poslanikom u NS RS Igorom Žunićem.

Prvi čovek grada na Ukrini je rekao da današnji dan ulazi u istoriju, jer je „Derventi vraćen status koji je imala pre stotinu godina“.

Govoreći o tom razvojnom putu, samo u proteklom ratu jednog od najporušenijih područja na prostoru bivše Jugoslavije, Simić je naglasio da Derventa danas ima najmanju stopu nezaposlenosti u BiH.

-Odluka o proglašenju Dervente gradom je vetar u leđa, politička podršku koju su nam dali zvaničnici Srpske. Mi ovo nismo dobili, već su nas i naše zalaganje prepoznali. Ovo je osnov da idemo boljim i hrabrijim koracima u razvoj grada-istakao je Simić, u čestitki građanima Dervente.

Foto N. Đurić

 

Uz zadovoljstvo što je, kako je rekao, „bio deo odluke koju su Dervenćani svojim radom i zalaganjem i zaslužili“, predsednik vlade Višković je istakao da se Dervenćani mogu pohvaliti i sa najvećom koncentracijom stranog kapitala i najvećim brojem zaposlenih.

-Želim ljudima i bivšem načelniku, sadašnjem gradonačelniku, da nastavi da vodi ovaj grad, kao što je vodio lokalnu zajednicu u poteklih 15 i više godina", rekao je Višković.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je proglašenje Dervente gradom dokaz napretka, razvoja i vizije.

Foto N. Đurić

 

- Drago mi je što sam mogao svih ovih godina da svedočim napretku Dervente. Danas je Derventa sinonim za uspeh. Ona je ispunila potrebne procedure, bila razrušen grad, a danas je mera uspeha. Status grada znači mnogo onima koji dolaze i investiraju, sa perspektivom daljeg razvoja-istakao je Dodik na svečanosti povodom proglašenja Dervente gradom.

GRAD I U KRALjEVINI

PREMA almanahu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca iz 1928. u Derventskom srezu, kojem je pripadao Brod, živela 71.000 stanovnika, a Derventi je tada imala status grada.

-Derventa se pominje u drugoj polovini 14. veka i kroz istoriju su se dešavale i lepe i ružne stvari. Mi smo sada na lepom mestu i Bog nas nagradi lepotom, ali kad su nemila vremena onda jako nastradamo. To je primer prethodnog rata kada su bile nemile vojske i ovdje je 608 ljudi dalo živote-podsetio je gradonačelnik Simić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)