SDS U OPOZICIJI: Promene u vlasti posle ponovljene sednice SO Čajniče

R. MILOVIĆ

09. 02. 2021. u 23:05

POSLE neprekidne osmogodišnje vladavine SDS u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Čajniču, od ponedeljka 8. februara, kormilo zakonodavne vlasti je preuzeo bloka oko SNSD.

СДС У ОПОЗИЦИЈИ: Промене у власти после поновљене седнице СО Чајниче

Foto: R. Milović

 

Tako će u trećem mandatu načelnika, Goran Karadžić (SDS), morati da usko sarađuje sa SNSD.

Ovoga puta, za razliku od pre sedam dana, odbornici opozicionog bloka oko SDS, nisu imali ni jedan razlog o napuštanju sednice, jer su partijski šefovi, svojim potpisom overili odbornicima iz Demosa, DNS, US, SP, ovlaštenje, da sa SNSD, na čemu je pre sedam dana insistirao blok oko SDS, naprave većinsku koaliciju i time preuzmu rukovođenje zakonodavnom vlašću.

Tako je, za predsednika SO Čajniče izabran Željko Milović iz SNSD, za potpredsednika Darko Marić iz Ujedinjene Srpske, a za sekretara Slavojka Mandić, bivši Javni pravobranilac sa ove Regije.

Skupštinska većina je jednoglasno odbila predloge načelnika Gorana Karadžića o imenovanju zamenika načelnika i vršioce dužnosti načelnika pojedinih odelenja u Oštini Čajniče.

Ovo se događa u gotovo svim Opštinama u kojima načelnik nema skupštinsku većinu, a ovlašćen je da predloži i zamenika načelnika i načelnike odelenja, jer ih na kraju treba da potvri skupštinska većina.

Ovo je najveća manjkavost Zakona o lokalnoj samoupravi, jer to pravo načelnik može da vrši u nekoliko sednica, sistemom nadmudrivanja i iscrpljivanja. sve pada u vodu ako to ne prihvati skupštinska većina. Po pravilu, nikad i ne prihvati, jer pozicija preko zamenika načelnika i načelnika odelenja, u „šaci“ drži načelnika Opštine.

- Osmofebruarskom sednicom u Čajniču je pozicija uradila više od pola posla i tu nećemo stati. Hoće li u međuvremenu doći do nekog kompromisnog rešenja na relaciji načelnik - skupštinska većina, ostaje da sačekamo i vidimo - kaže za „Novosti“ Marko Mićević odbornik SNSD i direktor u ŠG „Vučevica“ u Čajniču.

U toku sednice su razrešeni dužnosti svi dosadašnji funkcioneri, te članovi skupštinskih komisija i odbora, a imenovana druga lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)