ŽALBE NA PRESUDU RADETU DRLJAČI: Tužilaštvo traži veću, odbrana blažu kaznu

O.M.

28. 01. 2021. u 13:59

OKRUŽNO javno tužilaštvo Banjaluka zatražilo je od Vrhovnog suda Republike Srpske da izrekne strožiju kaznu Radetu Drljači (26), osuđenom na 15 godina zatvora zbog teškog ubistva i paljevine tela Brune Rolda (54) iz Banjaluke.

ЖАЛБЕ НА ПРЕСУДУ РАДЕТУ ДРЉАЧИ: Тужилаштво тражи већу, одбрана блажу казну

Foto: Fejsbuk

Drljača je ranije priznao krivicu po svim tačkama optužnice, odreknuvši se prava na suđenje. Žalba tužilaštva odnosila se na izrečenu kaznu, za koju smatraju da je preblaga. U žalbi su istakli da prvostepeni sud nije adekvatno cenio upornost i bezobzirnost pri izvršenju dela smatrajući da se optuženi "iživljavao" nad žrtvom.

Drljačin branilac, advokat Aleksandar Jokić žalbom je tražio blažu kaznu. U žalbi je istakao da je Drljača u prvom ispitivanju priznao krivicu i pomogao u otkrivanju saučesnika, te je iskazao kajanje. Naglasio je da su u slučaju Drljače zakazali državni sistem i društvo, podsećajući da su u ranijim presudama Drljači veštaci ukazivali da je on opasan po sebe i druge.

- Više puta je pokušavao samoubistvo, povređivao i napadao sebe i druge. Njegov otac je tražio da se pošalje na lečenje. Veštaci su predlagali da se leči u ustanovi zatvorenog tipa, međutim presudom mu je izrečena obavezna mera lečenja na slobodi. Da je tada hospitalizovan, upitno je da li bi do ovoga i došlo - rekao je Jokić.

Podsetimo, Drljača je priznao da je u napuštenoj kući u centru Banjaluke nožem zaklao Rolda. Kako bi prikrio zločin zapalio je dušek i izazvao požar u kojem je telo ugljenisalo, a kuća izgorela. U prvostepenoj presudi se navodilo da je zločin počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, odnosno privremene duševne poremećenosti, pod dejstvom alkohola pomešanog s tabletama, pa mu je izrečena i mera obaveznog lečenja u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi.

Zločin je počinio zajedno sa Borisom Zorićem (34) i Slobodanom Krnetićem (34), koji su nepravosnažno osuđeni na osam, odnosno četiri godine zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)