ŽALBE NA PRESUDU RADETU DRLJAČI: Tužilaštvo traži veću, odbrana blažu kaznu

O.M.

28. 01. 2021. u 13:59

ЖАЛБЕ НА ПРЕСУДУ РАДЕТУ ДРЉАЧИ: Тужилаштво тражи већу, одбрана блажу казну

Foto: Fejsbuk

OKRUŽNO javno tužilaštvo Banjaluka zatražilo je od Vrhovnog suda Republike Srpske da izrekne strožiju kaznu Radetu Drljači (26), osuđenom na 15 godina zatvora zbog teškog ubistva i paljevine tela Brune Rolda (54) iz Banjaluke.

Drljača je ranije priznao krivicu po svim tačkama optužnice, odreknuvši se prava na suđenje. Žalba tužilaštva odnosila se na izrečenu kaznu, za koju smatraju da je preblaga. U žalbi su istakli da prvostepeni sud nije adekvatno cenio upornost i bezobzirnost pri izvršenju dela smatrajući da se optuženi "iživljavao" nad žrtvom.

Drljačin branilac, advokat Aleksandar Jokić žalbom je tražio blažu kaznu. U žalbi je istakao da je Drljača u prvom ispitivanju priznao krivicu i pomogao u otkrivanju saučesnika, te je iskazao kajanje. Naglasio je da su u slučaju Drljače zakazali državni sistem i društvo, podsećajući da su u ranijim presudama Drljači veštaci ukazivali da je on opasan po sebe i druge.

- Više puta je pokušavao samoubistvo, povređivao i napadao sebe i druge. NJegov otac je tražio da se pošalje na lečenje. Veštaci su predlagali da se leči u ustanovi zatvorenog tipa, međutim presudom mu je izrečena obavezna mera lečenja na slobodi. Da je tada hospitalizovan, upitno je da li bi do ovoga i došlo - rekao je Jokić.

Podsetimo, Drljača je priznao da je u napuštenoj kući u centru Banjaluke nožem zaklao Rolda. Kako bi prikrio zločin zapalio je dušek i izazvao požar u kojem je telo ugljenisalo, a kuća izgorela. U prvostepenoj presudi se navodilo da je zločin počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, odnosno privremene duševne poremećenosti, pod dejstvom alkohola pomešanog s tabletama, pa mu je izrečena i mera obaveznog lečenja u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi.

Zločin je počinio zajedno sa Borisom Zorićem (34) i Slobodanom Krnetićem (34), koji su nepravosnažno osuđeni na osam, odnosno četiri godine zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)