MUČILI GA, UBILI, PA ZAPALILI: Za brutalno ubistvo Brune Rolda osuđeni na 12 godina zatvora

O. MATAVULj

17. 12. 2020. u 15:38

OKRUŽNI sud u Banaluci osudio je Slobodana Krnetića (34) na osam godina zatvora, a Borisa Zorića (34) na četiri godine zbog ubistva Brune Rolda (54) koji je pretučen i zaklan nožem u napuštenoj kući, dok je njegovo telo zapaljeno.

МУЧИЛИ ГА, УБИЛИ, ПА ЗАПАЛИЛИ: За брутално убиство Бруне Ролда осуђени на 12 година затвора

Foto: Fejsbuk

U presudi se navodi da je Zorić zločin počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, zbog poremećaja ličnosti, pa mu je izrečene mera lečenja i čuvanja u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi. Ukoliko lečenje bude trajalo manje od četiri godine, ostatak kazne će provesti iza rešetaka.

Rold je ubijen 25. novembra 2019. godine u napuštenoj kući u centru Banjaluke. Direktan izvršilac ubistva bio je Rade Drljača koji je osuđen na 15 godina zatvora, dok su Zorić i Krnetić bili saizvršioci.

Svi optuženi, ali i žrtva su zavisnici od alkohola i opijata. Kritičnu noć zajedno su pili u napuštenoj kući, vlasništvo Ivice Pezića, i sukobili se zato što Rold nije doneo tablete. U presudi se navodi da je Krnetić prvi žrtvu udario šakom u glavu. Nakon toga svi su ga brutalno tukli rukama i nogama po telu, nanoseći mu teške povrede. Žrtvu su potom vezali tako što mu je Zorić držao noge, dok su ih Drljača i Krnetić vezali maramom. Krnetić je uzeo nož, preteći Roldu da će ga zaklati, od čega je odustao. Nož je zatim uzeo Zorić i prislonio ga Roldu na vrat, preteći ubistvom. I on je od toga odustao, da bi nož uzeo Držljača i šiljkom i oštricom ga ubo u vrat od čega je Rold preminuo. Drljača je potom upaljačem zapalio dušek na kojem je žrtva ležala i izazvao požar u kojem je telo ugljenisano, a kuća delimično izgorela.

U obrazloženju presude sudija Branimir Jukić je rekao da je, u odnosu na optužnicu, ublažio kvalifikaciju krivičnog dela sa teškog, na "obično" ubistvo.

- Optuženi su takve ličnosti koje nepoštuju nikakve vrednosti. To im je životni stil. Ovde nije bilo klasičnog sukoba, ni povoda i izostali su mnogi elementi koji ukazuju da je delo počinjeno prilikom bezobzirnog nasilnog ponašanja, kako se navodilo u optužnici - rekao je Jukić.

On kaže da je veće utvrdilo da se sve odigralo kako je i navedeno u optužnici. Ceneći pojedinačne dokaze veće je odbacilo tvrdnje odbrane da je Zorić spavao tokom premlaćivanja Rolda i slično. Ukazano je da Zorić nije imao nasilnu prošlost pa mu je, uz bitno smanjenu uračunljivost, izrečena kazna ispod zakonskog minimuma od pet godina. I kod Krnetića je kao olakšavajuća okolnost uzeto to što nije imao nasilnu prošlost i neosuđivanost.

Optuženima je produžen pritvor, a u kaznu je uračunato vreme provedeno iza rešetaka od 26. novembra prošle godine.


BEZ DIREKTNOG UMIŠLjAJA

Sudija Branimir Jukić kaže da u izvršenju zločina nije bilo direktnog, već eventualnog umišljaja.

- Optuženi odustaju od ubistva Rolda, iako su imali priliku da ga ubiju. Ipak svaki udarac u glavu se smatra uvodom u pokušaj ubistva - istakao je Jukić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu