MILORAD DODIK RASKRINKAO AFERU "IKONA": Ukrajinci se obračunavaju sa mnom zbog Krima!

Novosti onlajn

17. 01. 2021. u 11:56

SRPSKI član i predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ikona koju je poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu nije pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, te smatra da se iza svega krije obračun Ukrajinaca sa njim zbog izjave o Krimu.

МИЛОРАД ДОДИК РАСКРИНКАО АФЕРУ ИКОНА: Украјинци се обрачунавају са мном због Крима!

Foto Novosti

- Traže da vratimo ikonu, ali ne daju nikakav dokaz na osnovu čega to zahtevaju. Ako postoji bilo kakav papir, izviniću se i vratiti ikonu - rekao je Dodik.

Dodik je pojasnio da mu je jedan čovek, koga ne bi mogao nazvati čak ni poznanikom, a koji je 25 godina živio u Rusiji, rekao da ima porodičnu ikonu i da je voljan da se ona vrati u Rusiju.

Foto: Slobodna Bosna

Dodik je ponovio da je preko Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH od Interpola dobijena informacija da nema potražnje za tom ikonom i da je od Ukrajine zatraženo da dostavi podatke da li je ona potraživana, kao nestala na dan kada je Lavrov bio u Sarajevu u posjeti i primio ovaj poklon.

Foto SRNA

sporna ikona

- Do danas nismo dobili potvrdu. Nijedan državni organ Ukrajine ne potražuje tu ikonu. Pokrenut je i pravosudni postupak u Sarajevu, pa ćemo čekati njegovo okončanje - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, to nije relikvija koja je pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, koja je bila pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve.

On smatra da se iza svega krije obračun Ukrajinaca sa njim, jer je poznat po tome što je za Krim rekao da je prirodno pravo Rusije da njim upravlja, što i sada misli, a da Sarajevo jedva čeka da otvori još jedan pravosudni slučaj kao i ranije, samo da bi imali čime "da mašu nad glavom", što je politika spremljena za sve Srbe.

Dodik je napomenuo da Sarajevu nije uspjelo ni osporavanje Dana Republike Srpske koji je proslavila 9. januar niti će im uspeti, jer je taj datum istorijska činjenica, isto kao što je Srpska 28. februara 1992. godine donela svoj Ustav, i to sve prije rata u BiH.

- Srbi proslavljaju 9. januar i nastaviće da to rade, kao što će Bošnjaci nastaviti neuspešno da ga osporavaju, nastojeći da internacionalizuju antipravo Ustavnog suda BiH, koji odluke ne donosi na činjenicama i pravu, već izlazeći iz kompetencija donosi politički motivisane odluke - rekao je Dodik.

(Politika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki nadod kaže NE rezoluciji o genocid