VIŠE UMRLIH NEGO ROĐENIH: Poražavajuća demografska statistika u Foči, najrazvijenijoj opštini na Gornjedrinskoj regiji

R. MILOVIĆ

03. 01. 2021. u 18:45

FOČA je univerzitetski grad sa blizu 2.000 studenata( među kojima je i 300 domicilnih Fočaka) na Medecinskom i Boslovskom fakultetu, dve srednje i dve osmogodišnje škole.

ВИШЕ УМРЛИХ НЕГО РОЂЕНИХ: Поражавајућа демографска статистика у Фочи, најразвијенијој општини на Горњедринској регији

Foto R. M.

Teritorijalno, posle Banjaluke, najveća opština u Republici Srpskoj.U takvoj opštini, koja je centar Gornjedrinske regije, u kojoj je smeštena i Univerzitetska bolnica, Kazneno-poprvni zavod i čuveni NP „Sutjeska“, poražavajuća je demografska slika.

U godini za nama, rođeno je 76 devojčica i 46 dečaka, a umrlo 98 žena i 88 muškaraca. Taj trend, više umrlih od rođenih, traje godinama.

Statistika kaže da je od 2010. godine do kraja 2020. godine ovde rođeno 698 dečaka i 622 devojčice, a umrlo 1.820 stanovnika Foče, ili 500 više nego ih se rodilo.

Ako su „gavrani“ brži od „roda“ u Foči, centru Gonjedrionske regije,a blizu 20.000 stanovnika, onda ne čudi što je demografska slika u Rudom, Čajniču, Kalinoviku, Višegradu i Rogatici, sa ukupno 30.000 stanovnika, neuporedivo lošija.

Velike nade u poboljšanje demografije polažu se u najavljenu izgradnju tri hidroelektrane na Drini (dve iznad Foče i jedna ispod grada u Pauncima) sa oko najmanje 5.000 graditelja u kontinuitetu od 10 godina. Nadati se da će ih pratiti i „rode“.

Tome se nadaju i u Rudom, gde je već trebala da se završi izgradnje HE „Mrsovo“ na Limu sa jezerom od 10 km, ali je od nje ruke digao Rus Serdarev, a zašto i Vlada RS i HE „Višegrad“, za sada nema odgovora. Nema odgovora ni kada će ponovo proraditi „Hotel Rudo“ sa četiri zvezdice u vlasništvu Serdareva, odnosno „Komsar-enerdži“iz Banjaluke, najlepši na Gornjedrinskoj regiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna