PRAVDA POSLE TRI GODINE: Mektićev kandidat smenjen, Samardžija imenovan za direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH

O. MATAVULj

18. 12. 2020. u 00:45

NAKON tri godine suđenja, ignorisanja presude i plaćanja penala Savet ministara BiH konačno je ispoštovao pravosnažnu presudu Suda BiH i imenovao Radišu Samardžiju za direktora Agencije za forenzička ispitivanja i veštačenja BiH.

ПРАВДА ПОСЛЕ ТРИ ГОДИНЕ: Мектићев кандидат смењен, Самарџија именован за директора Агенције за форензичка испитивања БиХ

Foto. O. M.

 

 

Samardžija, koji je aktuelni načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH, na konkursu 2017. godine bio je prvorangirani kandidat sa najboljim ocenama (48 bodova), ali je umesto njega za direktora Agencije za forenzička ispitivanja i veštačenja BiH imenovan Neđo Kojić. Samardžija je zbog toga tužio Savet ministara i dobio presudu.

U tužbi se navodilo da je imenovanje Kojića bilo nezakonito, jer se uopšte nije nalazio na listi uspešnih kandidata. Kojićevo ime je, prema navodima iz tužbe, sa liste neuspešnih, naknadno dodato na listu uspešnih kandidata. Takva lista je dostavljena tadašnjem ministru bezbednosti BiH Draganu Mektiću koji je Kojića, sa četvrtog mesta na listi i 34 boda, predložio za direktora Agencije, a Savet ministara imenovao.

Nakon sudskog postuka Sud BiH je poništio rešenje o imenovanju Kojića i naložio Savetu ministara BiH da ponovo provede postupak imenovanja direktora u skladu sa informacijom i listom uspešnih kandidata u okviru sprovedene konkursne procedure od 27. juna 2017, odnosno da imenuje Samardžiju. Po prijemu sudskog rešenja Ministarstvo bezbednosti BiH je takav predlog uputilo Savetu ministara. Isti predlog je uputio i predsedavajući Zoran Tegeltija, ali Samardžija nije imenovan. Umesto toga naknadno je odlučeno da se poništi celi konkurs i Kojića ponovo imenuje za v.d. direktora Agencije na period od tri meseca. Nejasno je na čiji predlog je to urađeno, pa je sud odredio penale za svaki dan zakašnjenja u iznosu od 100 KM, počevši od 22. juna. I pored toga ignorisanje se nastavilo sve do danas kada je Samardžija imenovan.

Zbog svega je otvorena istraga protiv pet članova Komisije Ministarstva bezbednosti BiH, koji su birali kandidate na konkursu, kao i tadašnjeg ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista