SAMO IM SNEG FALI: Brinu za divljač u Parku prirode Cicelj

R. MILOVIĆ

13. 12. 2020. u 20:48

DA opravdaju poverenje, dobijeno od Vlade RS i Zavoda za kulturno-istorijsko nasleđe, o očuvanju i brizi nad prvim Parkom prirode-Cicelj u Republici Srpskoj, ove zime su u parku, izuzetno aktivni šumari i volonteri „“Eko-centra“ na ishrani divljači.

САМО ИМ СНЕГ ФАЛИ: Брину за дивљач у Парку природе Цицељ

Foto; R. Milović

- U okviru 330 ha nalazi se i prašuma Borovica od 13 ha, što je jedinstven primer na Balkanskom poluostrvu, sa izuzetnim florističkim diverzitetom i bogastvom iskonskih pejzaža razasutih na bogatoj mreži geomorfologije i hidrologije, ali i brojna divljač. Područje parka redovno obilaze čuvari, pa volonteri „Eko-centra Čajniče“, a u pomoć priskaču i meštani čije se kuće nalaze u zoni Parka prirode. Ovo lepo, pozno jesenje vreme, koristi se za dotur sena i žitarica za ishranu divljači – kaže za „Novosti“ Marko Mićević v.d. direktor ŠG „Vučevica“.

Na području Parka prirode i Prašume, udaljene 200 m vazdušnom linijom od centra grada, nalazi se 513 vaskularnih biljaka, šume bukve, jele i smrče, izvorište „Vrelo“ sa kojeg se napaja grad Čajniče i planinski vrhovi Stražica 1432 m, Trojan 1332m, Cicelj 1281 m i Premet 1231 metar.

- Ovde se ništa ne prepušta slučaju. Park prirode je dat na upravljanje ŠG“Vučevica“, pa je Upravni odbor, u kojem su i članovi „Eko-centra“, sačini operativni plan za delovanje u zimskom periodu kako bi se očuvale sve vrednosti u Parku prirode – kaže Njegoš Tupeša predsednik NVO „Eko-centar“ iz Čajniča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije