NEMA NI MARKE ZA PROSVETARE: U epidemiji virusa korona bez nagrade za uloženi trud ostali zaposleni u obrazovanju

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 12. 2020. u 09:30

OKO 20.000 zaposlenih prosvetara i drugih radnika iz obrazovno-vaspitnog sektora Republike Srpske, ostali su u godini koju je obeležila epidemija korona virusa bez bilo kakve nagrade, naknade ili nadoknade na primanja.

НЕМА НИ МАРКЕ ЗА ПРОСВЕТАРЕ: У епидемији вируса корона без награде за уложени труд остали запослени у образовању

Foto D. Pozderović

Mimo medicinskih radnika koji su zaslužili svaku marku za svoj rad, dodatni novac na plate u doba korone dobili su još i u policiji, Inspektoratu RS, Komunalnoj policiji...

Prosvetari su ostavljeni sa strane i nije bilo govora da se nagrade. Za prosvetu su bili i komentari na početku epidemije u martu, aprilu i maju da rade od kuće, i smanjenim obimom, pa i da nemaju direktan kontakt sa zaraženima, i tako se pravdalo što su izvan kruga onih koji su dobili finansijsku nagradu od 1.000 maraka.

Ipak, od septembra prosvetari su u klupama i rade sa đacima po 12 sati dnevno. Pojedini učitelji i nastavnici trče od škole do škole. Čistačice, vaspitačice i ostali radnici, mimo onih koji su u učionici, padaju od posla da se održi obrazovno-vaspitni sektor Srpske, ali i dalje nema ni na vidiku nagrade za taj sektor.

Javna tajna je da je prosvetarima poručeno iz vlasti da matematika nije na njihovoj strani, jer ako bi se za 20.000 radnika isplatila nagrada od 1.000 maraka po čoveku, za to bi bilo potrebno 20 miliona maraka, a to sada budžet RS ne može da podnese!

OPCIJE ZA NAGRAĐIVANjE

DRAGAN Gnjatić dodaje i da ako bude volje u Vladi RS da se nagrade prosvetari to se može uraditi i kroz važeće zakonite propise.

- Postoji opcija da se prosvetari nagrade po 10 ili 20 odsto na platu, jer rade u otežanim uslovima ili kao nagradu za rad. Ovo je sve po zakonu. Ljudima bi značio novac i kao znak pažnje za sve što rade - ističe Gnjatić.

Dragan Gnjatić, predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, kaže za "Novosti" da ako prosvetari nisu prva tri meseca epidemije bili u neposrednoj opasnosti od virusa sada su već više od tri meseca konstantno u kontaknu sa decom i ljudima.

ZAHTEV Dragan Gnjatić, Foto D. Pozderović

- Prosvetari, kao i tehničko osblje padaju sa nogu od posla da održe sistem obrazovanja. Svi su konstantno u dodiru sa stotinama osoba na dnevnom nivou. Ne tražimo mi ni sada 1.000 maraka, ali želimo da se shvati već jednom koliko su poslu predani i prosvetari i svi zaposleni u obrazovnom sektoru RS - ističe Gnjatić.

Ljuban Bajić, predsednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, kaže da su prosvetari maksimalno posvećeni poslu iako i među njima ima mnogo onih koji su rizična kategorija ukoliko obole od korone.

- Mnogi prosvetari su u godinama pred penziju. Ima među njima i onih lošijeg zdravlja. Ali, ipak, obrazovni sistem ne trpi i nastava se odvija svakodnevno upravo zahvaljujući našim radnicima koji nisu posustali i izgubili radnu etiku u ovom vremenu korone - ističe Bajić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)