HAN PIJESAK ŽEDAN BEZ SNEGA: Celodnevne redukcije vode u varoši na "krovu" Republike Srpske

R.Milović

09. 12. 2020. u 10:52

HAN PIJESAK je varoš na „krovu“ Republike Srpske, smešten na 1.100 metara nadmorske visine.Još od septembra, ovde oko 1.000 korisnika, posebno onih u višespratnicama, u stalnoj su nestašici vode za piće, iako se Han Pijesak napaja sa dva vodovoda, starog sa izvorišta „Kraljeva Gora“ i novog sa „Štekavca.“

ХАН ПИЈЕСАК ЖЕДАН БЕЗ СНЕГА: Целодневне редукције воде у вароши на крову Републике Српске

Foto: R.Milović

-Jesen je kao retko koje godine ranije prošla sa minimalnim padavinama kiše, a sada nema ni kiše ni snega. Iz tih razloga smo uveli dnevnu redukciju u isporuci vode u gradu, kako bi pomogli stanovnicima mesnih zajednica Mrkalji i Džimlije. Vodu sa izvorišta izbacujemo pumpama na 240 metara visine, a poseban problem sa vodom za piće imaju stanovnci MZ Plane, koji koriste nekoliko seoskih izvora, male kaptaže – kaže za „Novosti“ Ivana Maksimović direktor JKP „Kraljeva Gora“.

Bolje snabdevanje vodom u Han Pijesku očukuje se u narednoj godini, kada će se realizovati već urađeni Glavni projekat za snabdevanje vodom za piće stanovnika MZ Plane.

-Malo smo sada žedni, ali postajemo čistija i urednija varoš, od kako nam je kod Evropske unije prošao projekat, urađen zajedno sa Bajinom Baštom i Višegradom o „Unapređenju upravljanja čvrstim otpadom“. Iz ovog Projekta Han Pijesakje dobio 300.000 maraka, novi kamion za odvoz smeća, presu za baliranje,20 namenskih kontejnera, traktor sa prikolicom,za odvoz smeća u Centar za reciklažnu selekciju u Mekote- kaže direktorica JKP „Kraljeva Gora“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024