GRAFOLOG SAD ČEŠLJA SPISKOVE: Centralna izborna komisija BiH odložila utvrđivanje izbornih rezultata za Doboj

Lj. ĐURIĆ

08. 12. 2020. u 06:08

ZA izborne propuste u Doboju 15. novembra odgovornost, pored aktera u Doboju, snosi i Centralna izborna komisija BiH, koja je dozvolila niz neregularnosti kada je ta izborna jedinica u pitanju.

ГРАФОЛОГ САД ЧЕШЉА СПИСКОВЕ: Централна изборна комисија БиХ одложила утврђивање изборних резултата за Добој

Sa sednice CIK / Foto CIK BiH

Prema proceni analitičara Momira Dejanovića, iz Centra za humanu politiku, odlaganjem utvrđivanja izbornih rezultata CIK će pokušati da koliko-toliko popravi svoje propuste.

- Dozvolila je registraciju više od polovine fiktivnih političkih subjekata od 85, koliko ih je učestvovalo na izborima, gotovo bez izuzetka od 34 tobožnja nezavisna kandidata se radilo o dokazanim stranačkim "botovima". Kasnije nije reagovala ni na sastav biračkih odbora u kojima su ispred tih lažnih kandidata bili stranački aktivisti, organizatori izborne prevare - kaže Dejanović.

Sa veb-sajta CIK-a skinuti su prethodno objavljeni izborni rezultati za izborne jedinice 038 i 105, odnosno za Doboj i Srebrenicu.

Objavom informacije da će se sprovesti opsežna istraga o celom izbornom procesu u Doboju, onemogućen je pristup sajtu Grada Doboja, a time i Gradske izborne komisije.

Početkom nedelje u Doboju će, osim i drugih istražitelja, svoj posao započeti i grafolog, koji će po nalogu CIK proveriti biračke spiskove. Postoji izražena sumnja da su ih članovi biračkih odbora popunjavali potpisima lica koja uopšte nisu glasala, čime je Doboj rekorder ovih izbora sa izlaznošću od neverovatnih 73 odsto.

- Ako se zna da je više od 20 odsto stanovništva u potrazi za poslom u inostranstvu, onda je jasno da je reč o organizovanoj prevari. Zvanično smo od CIK zatražili uvid u biračke spiskove na kojima su potpisi birača za koje je naznačeno da su glasali - kaže Dejanović za naš list.

SLEDE KRIVIČNE PRIJAVE

U GRADSKOJ upravi Doboj nastupio je muk, mada proslave, pre nekoliko meseci, najavljivane "istorijske pobede" na izborima 15. novembra, nije ni bilo.

Zasada je Okružno javno tužilaštvo zbog manipulacija i izbornih prevara primilo dve krivične prijave, ali su u pripremi nove, koje su najavljene sa dokazima iz opozicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a