SREBRENICA I DOBOJ POD LUPOM! Centralna izborna komisija BiH potvrdila rezultate lokalnih izbora, samo jedan glas protiv

O. MATAVULj

07. 12. 2020. u 07:26

CENTRALNA izborna komisija (CIK) BiH potvrdila je rezultate lokalnih izbora 2020. godine za sve gradove i opštine, osim za Doboj i Srebrenicu.

СРЕБРЕНИЦА И ДОБОЈ ПОД ЛУПОМ! Централна изборна комисија БиХ потврдила резултате локалних избора, само један глас против

Hitna sednica CIK / Foto CIK BiH

Odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora doneta u je subotu na hitnoj sednici CIK.

- Za načelnika opštine i Skupštinu opštine Srebrenica, gradonačelnika Doboja i Skupštinu grada Doboja rezultati će biti utvrđeni dopunskom odlukom CIK BiH po sticanju neophodnih uslova za utvrđivanje izbornih rezultata za navedene nivoe vlasti u osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica i osnovnoj izbornoj jedinici Doboj - navodi CIK.

Odluka je odmah stupila na snagu i protiv nje se može podneti žalba Apelacionom odeljenju Suda BiH. Političkim subjektima je do utorka 8. decembra ostavljena mogućnost podnošenja zahteva za ponovno brojanje glasačkih listića. U CIK BiH podsećaju da se ponovno brojanje glasova naređuje ukoliko se utvrdi da je učinjena povreda Izbornog zakona BiH i da ta povreda utiče na dodelu mandata.

CIK je na sednici pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti izbornih administracija u Srebrenici i Doboju, a za te zaključke je glasalo šest članova CIK BiH, dok je jedan bio protiv. Ranije su doneli Zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja činjeničnog stanja u Doboju i Srebrenici imajući u vidu da su politički subjekti, posmatrači i birači dostavili prijave o nepravilnosti izborne administracije.

Mladen Grujičić, zajednički kandidat srpskih strana za načelnika Opštine Srebrenica, smatra da je sramotno to što su srpski članovi CIK BiH glasali za Odluku kojom se Srebrenica i Doboj kao neuralgične tačke izbornog procesa, jer se tako Srebrenica tretira kao sredina u kojoj ništa ne funkcioniše.

- Verujem da će nakon ispitivanja shvatiti da u Srebrenici nije bilo nikakvih prevara i da su prevare izvedene u Federaciji BiH, gde se glasalo u odsustvu, na šta smo mi ukazivali - rekao je Grujičić.

FOTO-FINIŠ

MILORAD Simić (SNSD) u foto-finišu je osvojio peti uzastopni mandat za načelnika opštine Derventa. Preokret u odnosu na protivkandidata Vladu Kovačevića (SDS-PDP) doneli su mu glasovi iz inostranstva. Simić je pobedio sa 383 glasa razlike, a poštom je dobio 661 glas više. Time će SNSD u Srpskoj imati gradonačelnike u 43 lokalne zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije