REŠENJE ILI BLOKADA GRANICA! Stočari u BiH ne mogu da prodaju 15 miliona litara mleka

V.Mitrić

05. 12. 2020. u 13:34

PREDSTAVNICI poljoprivrednih proizvođača iz RS, FBiH i Brčko distrikta, na skupu čiji je domaćin bila Gradska uprava u Bijeljini, saglasili su se treba da se zaštiti domaću proizvodnju, ali i da žele još veće podsticaje.

РЕШЕЊЕ ИЛИ БЛОКАДА ГРАНИЦА! Сточари у БиХ не могу да продају 15 милиона литара млека

Foto: V. Mitrić

Tako će, već na prvoj sednici lokalnog parlamenta u Bijeljini, kako je rekao ovdašnji načelnik Odeljenja za poljoprivredu, Stevan Tivković, biti upućen predlog da novac, za ovu namenu iznosi 2,5 miliona konvertibilnih maraka, umesto dosadašnjih 1.1 milion KM.

Predsednik Regionalnog udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić smatra da je poljoprivredna proizvodnja u BiH u veoma teškoj situaciji, pa je naveo podatak da se broj prijavljenih poljoprivrednih gazdinstava u Semberiji sa 12.000 u 2015. godini smanjio na svega 3.700.

- Tražićemo od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da sa njihovim predstavnicima održimo osastanak u narednih deset dana i da se konačno ozbiljno pristupi spasavanju domaće proizvodnje i zabrani prekomeran uvoz. Nije normalno da se cene svinja, jagnjadi, bikova i drugih životinja koje uzgajamo sada kreću od dve do tri KM po kilogramu, da je premija za mleko najniža u regionu i tako dalje... Ja sam svoju proizvodnju smanjio za 50 odsto, jer sam shvatio da se uzalud borim za neke stvari. Udruženje će tražiti i sastanak sa premijerom Viškovićem, kako bismo razgovarali o budžetu za poljoprivredu – dodao je Bakajlić.

Branko Mastilo, predsednik Udruženja povrtara Republike Srpske, kaže da je jedna od posledica pandemije virusa korona stvaranje ogromnih viškova proizvoda.

- Proizveli smo mnogo više hrane zbog novonastale situacije, ali mala potražnja, zatvaranje restorana i otežan rad drugih firmi i radnji koji su bili kupci naše hrane, doveli su do bezizlazne situacije. Kupus ostaje na njivama, krompir mnogi neće da vade, jer znaju da ga neće prodati i zato se nadamo što skorijem sastanku sa predstavnicima vlasti i donošenju konkretnog plana, kako bismo sačuvali poljoprivrednu proizvodnju – naveo je Mastilo.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo istakao je da u BiH trenutno postoji 15 miliona litara mleka koji ne mogu da budu prodati, kao i velike količine mesa i povrća.

- Ako nadležni ne donesu konkretne mere, moguće je da ćemo se odlučiti za blokadu granica do Nove godine – naglasio je Bićo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)