OKRNJENA VLADAJUĆA KOALICIJA: DNS nakon dve decenije otišao u opoziciju

S. MIŠLjENOVIĆ

02. 12. 2020. u 09:40

VLADAJUĆA koalicija u Srpskoj u buduće biće slabija za DNS, koji je nakon dve decenije okrenuo leđa SNSD i Miloradu Dodiku uz poruku da će sada delovati kao konstruktivna opozicija.

ОКРЊЕНА ВЛАДАЈУЋА КОАЛИЦИЈА: ДНС након две деценије отишао у опозицију

Foto V. N.

Odlazak DNS u opoziciju nastavak je politike lidera ove stranke Nenada Nešića, koji je još u kampanji za lokalne izbore najavio da će DNS biti opozicija. Odlaskom DNS u opoziciju uzdrmana je i dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini RS, koja je potrebna da podrži stavove srpskog člana PBiH, ali je i uzdrmana i većina u Parlamentu BiH gde je poslanik Nenad Nešić, lider DNS.

STAV Nenad Stevandić, Foto V. N.

Politički analitičari kažu da je vladajuća koalicija u RS definitivno uzdrmana, ali da tek sledi provetravanje u vladajućoj koaliciji na čijem čelu je SNSD. Pitaju se i kakva će biti sudbina SPS koji je izbačen iz vladajuće koalicije nakon lokalnih izbora.

- Metla će definitivno da radi, kako u vladajućoj koaliciji, tako i u partijama koje je čine. Pospremanja će biti i u DNS i drugim strankama nakon izbora, ali je činjenica da je vladajuća koalicija slabija za DNS koji je bio najdugovečniji partner SNSD u vlasti - kaže Tanja Topić, politički analitičar.

LEVA STRANA

ŠEST poslanika DNS, svi osim Darka Banjca, koji je juče napustio DNS, prešli su na levu stranu sale u Narodnoj skupštini gde sede poslanici opozicije. To je pozdravljeno aplauzom opozicionara.

biti neverovatnih koalicija.

Nenad Stevandić, predsednik US kaže da vladajuća koalicija nije uzdrmana nakon odlaska DNS u opoziciju.

- Vladajuća koalicija u RS je programska, a ne funkcionerska. Stranke čine ovu koaliciju zbog programa i odnosa RS prema BiH i prema NATO. Bitan je i stav o spoljnoj politici koju vodi aktuelna vlast u Srpskoj i našim partnerima u svetu, gde se ističu Rusija i Kina - kaže Stavandić.

On očekuje i da svi kadrovi DNS podnesu ostavke na ministarske i direktorske funkcije koje imaju u RS, jer su sada opozicija, a za opoziciju nema mesta u vlasti.

BANjALUČKA PANORAMA

POSLANIK Draško Stanivuković i budući gradonačelnik Banjaluke zatražio je odgovore od Vlade RS na sednici NS RS, a na informaciju da RTRS planira da ukine emisiju "Banjalučka panorama" jer je sada gradonačelnik Banjaluke iz opozicije, a ne iz SNSD!

Velizar Antić, politički analitičar, kaže da je izlaskom DNS iz vladajuće koalicije, Milorad Dodik izgubio značajnog političkog saveznika.

- U ovom trenutku rukovodstvo DNS sa Nešićem na čelu se nalazi u opoziciji. Međutim, u samom DNS postoje ljudi koji nisu zadovoljni odlukama stranačkog rukovodstva i svoju sudbinu žele da vežu za vladajuću koaliciju i Milorada Dodika. I to je ono što se trenutno dešava u DNS. Svi oni koji slede Nešića prelaze na stranu opozicije i izlaze iz vlasti - pojašnjava Antić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći