NENAD STEVANDIĆ O DODIKOVOM GOVORU: Obraćanje UN otvara strateški prostor Srpskoj

S. M.

25. 11. 2020. u 17:48

PREDSEDNIK Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da obraćanje predsedavajućeg i srpskog člana Predsedništva Bih Milorada Dodika Savetu bezbednosti UN otvara Republici Srpskoj strateški prostor i olakšava traženje saveznika.

НЕНАД СТЕВАНДИЋ О ДОДИКОВОМ ГОВОРУ: Обраћање УН отвара стратешки простор Српској

Foto: "Novosti"

Stevandić je rekao da je Dodikov govor bio dovoljno jasan u smislu da se otvori put i da se za Srpsku čuje u UN.

- I da se čuje da ona hoće da se brani i da neće biti nema na pokušaje svoga ugrožavanja koje je bilo najviše zastupljeno od strane visokog predstavnika - rekao je Stevandić.

On je naveo da su se mnogi iznenadili time što se Dodik obratio Savetu bezbednosti UN, ali da geopolitičko razumevanje situacije nakon američkih izbora i evropskih pomeranja govori o tome da, da bi tražio saveznike, moraš biti jasan, rezolutan i odlučan u onome što braniš.

- Oni koji to ne razumeju nemaju ni nameru da brane Srpsku. U sinoćnjem govoru Dodika nije se moglo primetiti da se on nekome ulagivao ili pokušavao za sebe ostvariti neki benefit, već je htio da objasni poziciju Srpske dovodeći sebe na metu mnogih - rekao je Stevandić i dodao da na tom planu misli na političko Sarajevo i dio ambasadora u BiH koji koriste stereotipe o Srbima iz 1992. godine.

On je konstatovao u vezi sa Dodikovim obraćanjem da je jasno da se ne može koristiti umiveni diplomatski rečnik ukoliko ste, kao srpski član Predsedništva, prema Srpskoj odgovorni i ne dozvoljavate da joj se potezima visokog predstavnika otimaju nadležnosti propisane Ustavom i Dejtonom, kao i da se satanizuju Srbi.

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je obraćajući se Savetu bezbednosti UN da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska hoće da visoki predstavnik ode iz BiH, kao i da Valentin Incko mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!