PRIZNAO UBISTVO, ISTRAGA TAPKA: Da li nevin čovek leži u zatvoru za ubistvo boksera Slobodana Ilića iz Bijeljine?

O. MATAVULj

25. 11. 2020. u 07:13

REPUBLIČKO javno tužilaštvo RS obustavilo je istragu protiv Milenka Lakića za ubistvo boksera Slobodana Ilića iz Bijeljine, koje je nedavno priznao!

ПРИЗНАО УБИСТВО, ИСТРАГА ТАПКА: Да ли невин човек лежи у затвору за убиство боксера Слободана Илића из Бијељине?

Foto: O. Matavulj

Priznanje je dao u KPZ Foča, gde izdržava 35-godišnju kaznu zatvora, u prisustvu svedoka i advokata Duška Tomića, navodeći da je on ubio Ilića, a ne Jugoslav Eraković koji je za taj zločin pravosnažno osuđen na 18 godina zatvora.

Tomić je to prijavio Tužilaštvu i uz priznanje dostavio izjave četvorice svedoka koji potvrđuju Lakićeve navode, ali je istraga obustavljena uz obrazloženje da ne postoje osnovi sumnje da je Lakić izvršio Ilićevo ubistvo. U naredbi o nesprovođenju istrage Tužilaštvo navodi da je detaljno razmatralo priznanje i priložene izjave svedoka i utvrdilo da ne odgovaraju činjenicama utvrđenim u postupku protiv Erakovića.

Tomić kaže da je jedina istražna radnja, koja je po njegovoj prijavi sprovedena, bilo saslušanje Lakića od strane policije.

- Svedoci nisu saslušani, već je Tužilaštvo navodno analiziralo njihove izjave. Ali navode iz izjava, da je Lakić pucao u Ilića, tužilac ne smatra relevantnim. Tužilac netačno interpretira tok postupka protiv Erakovića, tvrdeći da se Lakićev DNK ne podudara sa pronađenim biološkim tragovima, iako takav dokaz nije sproveden u postupku Erakoviću - kaže Tomić.

Dragiša Jokić, Erakovićev branilac takođe smatra da neko ne želi da se postupak protiv njegovog klijenta ponovi.

- Ako se nastavi sa opstrukcijom utvrđivanja istine oko ubistva Ilića, bojim se da ćemo otvoriti Pandorinu kutiju u slučaju Eraković, što ne bih voleo, imajući u vidu advokatsku etiku. Ali ako država nema sluha da ispravi očitu grešku, pitanje je imam li ja pravo da dopustim da nevin čovek izdržava kaznu od 18 godina za nešto što nije uradio, za račun kolegijalnosti - ističe Jokić.

NE ŽELE DA UTVRDE ISTINU

DUŠKO Tomić kaže da je jedan od razloga zbog kojeg Tužilaštvo ne prihvata Lakićevo priznanje to što u iskazu nije otkrio saučesnika u ubistvu.

- Očito je da tužilac nije postupao po odredbama ZKP RS i da neko ne želi da se utvrdi prava istina. To nigde u svetu nije zabeleženo da neko prizna zločin i ukaže na svedoke, a tužilaštvo ne procesuira - rekao je Tomić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)