UGLJEVIK PAMTI PATRIJARHA PAVLA: Načelnik Vasilije Perić u susred godišnjici smrti blaženopočivšeg poglavara SPC

V. M.

07. 11. 2020. u 12:07

NAČELNIK opštine Ugljevik, Vasilije Perić, koji je bio domaćin n izložbe u Centru za kulturu „Filip Višnjić“, posvećene blaženopočivšem patrijarhu SPV, Pavlu, čija je 11-ta godišnjica 15. novembra kaže da „u srpskom rodu, nije bilo skoro takve ličnosti, koja je bila omiljena kod svih".

УГЉЕВИК ПАМТИ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: Начелник Василије Перић у сусред годишњици смрти блаженопочившег поглавара СПЦ

Foto: V. Mitrić

- Za života je živeo svetački, preživaljavajući teške dane, u teška vremena, detinjstva, školovanja, monaških dana do onih kao episkop raško prizrenski i najsloženijih za njega, SPC i naš rod dok je bio poglavar naše Crkve.

Život i delo blaženopočivšeg patrijarha, po Perićevim rečima, „svedoči da narod i te kako zna da ceni ono najbolje u čoveku, kao i da, ni najviži tronovi, kao što je tron prvog srpskog arhijereja, ne može da izmeni sjajni ličnost, kako to naš narod kaže, „ni za jotu“.

- Velike su, pre bih rekao ogromne, zasluge našeg patrijarha za narod, ne samo u matici već i van nje, a naročito za nas u Republici Srpskoj - kaže Perić, koji je, inače i potpredsednik Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko tuzlanske SPC.

- Ne samo što je duhovno delovao nad svojim čedima na levoj obali Drine i Save, već je često, samo on mogao, znao i iskreno želeo da miri „usijane glave“, kako ne bi došlo do bratskog razdora i oppte katastrofe. To mu moramo, pored ostalog, da pamtimo i da mu budemo zahvalni za sva vremena.

Perić kaže da je obradovan, kao i mnogi ljudi pod Majevicom, što je veliki prijatelj Ugljevika, protođakon dr Ljubomir Ranković, glavni i odgovorni urednik „Glasa Crkve“ napisao sjajnu knjigu „Evo čoveka“, u izdanju te izdavačke kuće i Kompanije „Novosti“, koju će čitaoci imati u rukama već sledeće sedmice.

- Imao sam čast da pročitam knjigu u rukopisu i, najednostavnije rečeno, oduševljen sam, kako je vrsni spisatelj, duhovnik i teolog, dr Ranković, kao niko do sada predstavio patrjarha Pavla - kaže Perić.

- Ovde se, zaista, kako je primetio naš čuveni pisac iz Šapca, Nikola Devura, „ našao tropar prema svecu, jer je dr Ranković možda, jedina osoba koja je mogla napisati ovo sjajno delo, pošto je samo on, napisavši bezbroj knjiga o velikanima pravoslavlja, mogao biti autor ove biografije o našem patrijarhu, „o živom svecu koji hoda po zemlji“.

Čim epidemiološke prilike dozvole, jedna od prvih stanica promocije ove knjige, kaže Perić, voleo bi da bude Ugljevik, gde su „Novosti“ imale bogate kulturne večeri kao i dr Ranković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna