SEĆANJE NA STRALNIKE JADOVNA: Obeležena slava u Tutnjevcu kod Ugljevika

V.M.

14. 10. 2020. u 20:57

SVETOM liturgijom, izborom kuma, litija, ophodom i lomljenjem slavskog kolača obeležena je krsna slava Pokrov Presvete Bogorodice u istoimenom hramu u ugljevičkoj mesnoj zajednici Tutnjevac.

СЕЋАЊЕ НА СТРАЛНИКЕ ЈАДОВНА: Обележена слава у Тутњевцу код Угљевика

Foto: V.M.

Starešina hrama protojerej-stavrofor Branislav Rađen istakao je da su se “vernici sabrali u Bogorodičinom svetom hramu da proslave nezin pokrov”.

Među mnogobrojnim vernicima hramovnoj slavi prisustvovao je i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je rodom iz Tutnjevca, koji Perić je sveštenstvu i vernicima čestitao krsnu slavu.

-Ovdje sam rođen, kršten, odrastao i napajao sam se verom pravoslavnom i verom Hristovom, sa svojom majkom sam od malih nogu dolazio u ovu crkvu. Ovde su živeli moji preci, roditelji,  dedovi, i ovde ću ostati da živim i želim da i moja deca i unučad u budućnosti ostanu u Ugljeviku - podsjetio je Perić.

Foto: V.M.

Perić je izrazio zadovoljstvo jer je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije tokom nedavne posj+eter ovoj opštini rekao da Ugljevik polako postaje duhovni centar.

To je zasluga jednog naroda, prije svega, celokupne opštine Ugljevik, a to je zasluga i naših predaka. A, mi kao lokalna zajednica ćemo i u narednom periodu dati svoj doprinos da Ugljevik bude duhovni centar Eparhije zvorničko-tuzlanske - rekao je Perić dodavši da je saradnja opština Ugljevik sa Srpskom pravoslavnom crkvom uvek bila na zavidnom nivou i dao obećanje da će tako ostati i u narednom periodu.

Foto: V.M.

Vera pravoslavna i Srpska pravoslavna crkva su, poručio je čelčni čovek Ugljevika, su održale narod na ovim prostorima.

U toku ophoda služen je parastos za tri sveštenika koje su u toku Drugog svetskog rata odveli ustaše i ubili ih u logoru Jadovno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista