MINISTAR ZDRAVLJA RS: Pogoršana situacij, posebno pratimo Banjaluku i Pale

S.M.

12. 10. 2020. u 16:41

MINISTAR zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ocenio je da je poslednjih dana pogoršana epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona, s obzirom na to da se evidentiraju trocifreni brojevi novozaraženih lica.

МИНИСТАР ЗДРАВЉА РС: Погоршана ситуациј, посебно пратимо Бањалуку и Пале

Foto: Banjaluka

Šeranić je naglasio da je identična situacija i u regionu i Evropi, te ponovio da su i dalje najbolja prevencija nošenje zaštitne maske i držanje fizičke distance.

On je naveo da nadležni posebno prate lokalne zajednice u kojima se bilježi skok broja zaraženih lica, u čemu prednjače Banjaluka i Pale.

- Uzroci skoka broja zaraženih lica, konkretno na Palama, su nepoštovanje mera Republičkog štaba za vanredne situacije, bilo da je reč o nošenju maski ili neprimerenog ponašanja koje nije u skladu sa preporučenim kada je reč o obeležavanju određenih događaja,rekao je Šeranić.

Dodao je da je Banjaluka grad u kojem je veći i nivo aktivnosti.

- Sa hladnijim vremenom smo više u zatvorenim prostorijama i manje se koristi otvoren prostor za bilo kakvu vrstu aktivnosti, tako da ima i to uticaja na širenje virusa, istakao je Šeranić.

Prema njegovim rečima, u fokusu nadležnih je rad obrazovnog sistema, ali i ekonomija, te se razgovara sa Ministarstvom prosvjete i kulture, Pedagoškim zavodom, ali i Unijom udruženja poslodavaca o sprovođenju preporučenih mera radi efikasnog funkcionisanja ovih oblasti.

- Kada govorimo o zdravstvenom sistemu fokus su nam bolnice i broj lica koja zbog komplikacija na virusa korona dolaze u zdravstvene ustanove,naglasio je Šeranić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)