KOVID I MEĐU STUDENTIMA: I nakon sedam meseci ne jenjava epidemija virusa korona u Republici Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 10. 2020. u 07:15

POSLE osnovnih i srednjih škola, korona se pojavila i među studentima, i to odmah na početku akademske godine na javnim univerzitetima u RS.

КОВИД И МЕЂУ СТУДЕНТИМА: И након седам месеци не јењава епидемија вируса корона у Републици Српској

Foto D. Pozderović

U Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci dva studenta zaražena su kovidom 19 i oni su na vreme stavljeni u izolaciju, kao i njihove kolege Direktor ovog studentskog centra Dragoslav Topić naglasio je da studenti nisu zaraženi u Centru, već je reč o spoljnim kontaktima, dodajući da su na vreme primećeni simptomi, te da su oni poslati kućama.

- Na preporuku Instituta za javno zdravstvo u Paviljonu jedan Centra su odvojene posebne prostorije sa toaletima za studente ukoliko budu zaraženi virusom korona - rekao je Topić. - U Centru je već smešteno 200 brucoša, koliko je i planirano. Pridržavamo se epidemioloških mera, ali će u mnogim domovima biti teško sprovesti preporuku o udaljenosti studenata od dva metra u sobama, pa da u njima borave maksimalno dva studenta. Bojim se da je sa ovakvim razmeštajem u sobama to nemoguće i ako bismo se pridržavali ove mere došli bismo u situaciju da više od 800 studenata pošaljemo kućama i na taj način ugrozimo njihovo studiranje.

MUZIKA MOŽE UŽIVO

NA Sokocu će u ugostiteljskim objektima od subote, 10. oktobra, ponovo biti dozvoljena muzika uživo, uz preuzimanje odgovornosti za brojno stanje prisutnih i sprovođenje zaštitnih mera na suzbijanju širenja virusa korona.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kaže za "Novosti" da je epidemiološka situacija u RS i dalje nepovoljna i da ne mogu biti zadovoljni brojem novozaraženih na dnevnoj bazi, iako je zabeležena stabilizacija u proteklih nekoliko sedmica. On je upozorio građane da počinje i sezona gripa, da nam predstoji period kada se šire virusi, da idu hladniji dani kada se više vremena provodi u zatvorenom prostoru i da je neophodno poštovati mere držanja distance i nošenja maski.

DIREKTOR Dragoslav Topić, Foto SRNA

Epidemiolog Jelena Đaković Dević kaže da studentski domovi kao kolektivni smeštaj nose poseban rizik širenja infekcije, zbog čega boravak u njima zahteva posebnu disciplinu studenata i zaposlenih.

Na poslednjim testiranjima u RS od 672 laboratorijska uzorka, novi virus korona potvrđen je kod 142 osobe. Prema mestu prebivališta najviše je pozitivnih u Banjaluci, čak 73 ljudi, što je i negativan rekord potvrđenih slučajeva u 24 sata. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja